Германия остава без газ през зимата

Германия остава без газ през зимата

Ниво на тревога от аварийния план за газа, беше обявено от Министърът на икономиката, Роберт Хабек. Той потвърди, че Германия е в ситуация, която не е съществувала от дълго време.

Четвъртата по големина индустриална нация в света е заплашена да остане без газ – не днес, не утре, но вероятно през предстоящата зима.
Страната се намира на кръстопът и от всяка страна сфетофарите светят в тъмно жълто – от едната страна изглежда нещата вървят добре, но всичко се оскъпява, от друга страна, когато се влошават нещата – фабриките се затварят през зимата, служителите се изпращат на краткосрочна работа или стават безработни.

Най-лошият сценарий би бил спирането на транспорта до най-отдалечените места в републиката, защото когато налягането спадне, газовата мрежа няма да позволява това. И този сценарий не е изключен.

Всичко това напомня миналото на Германия, което е непознато за младите хора.
Застрашени са доставките на елементарни стоки, които в днешните технологични времена се доставят с куриери за десет минути до потребителите. Когато тези стоки изчезнат от складовете, това вече няма да бъде възможно.

Само възрастните хора помнят последствията от войната или берлинската блокада. Германия не е част от въоръжения конфликт, но е част от икономическата война. Следователно би било наивно да се предположи, че Путин няма да пусне най-тежките си икономически оръжия.

Фактът, че въоръжен конфликт застрашава ситуацията с доставките на елементарни стоки, е нещо, което поколения германци досега са били пощадени.
Германия не е част от въоръжения конфликт. Но това е част от икономическата война. Следователно би било наивно да се предположи, че Путин няма да пусне най-тежките си икономически оръжия.

За да предотврати тежките последствия, федералното правителство взе решение за постепенно прекратяване на руските въглища, руския петрол и руския газ, но постепенното спиране на газа отнема време.

Докато Германия подписва сделки с Катар и други доставчици, купува терминали за втечнен природен газ и разширява тръбопроводната си мрежа се опитва да ограничи всяка вреда, наложена й от икономическата война.

Канцлерът Шолц определя партньорството с Русия на Путин като “немислимо в обозримо бъдеще”. Зимата за Германия може да бъде сурова, но въперки сериозната криза тя не е готова да бъде поставена на колене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.