Поругаха с нацистка свастика български паметник в Македония

Поругаха с нацистка свастика български паметник в Македония

Поругаха паметника на Мадарския конник в Парка на франкофонията в Скопие.

Той е осквернен с нацистка свастика. Мемориалът е дарение от българското посолство в Скопие и сдружение “Плиска”.

Македонска медия уточнява, че това не е първият случай на поругаване на българския паметник.

Извършителите на хулиганската проява са неизвестни.

Деянието идва на фона на изострените отношения между София и Скопие заради българското вето за РСМ за членство в ЕС.

В сряда френското предложение за регулиране на отношенията между България и Република Северна Македония влезе в комисията по външна политика в Народното събрание, която обаче отложи заседанието си по искане на ДПС и ГЕРБ тъй като няма внесено становище от Министерския съвет. Малко след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пълната подкрепа за проекта, но пък от ДПС изпревариха ГЕРБ и първи внесоха документа за разглеждане в Народното събрание.

В четвъртък македонският премиер Димитър Ковачевски обаче заяви, че френското предложение в тази форма не е приемливо за РСМ.
На 15 юни след поредица от твърдения от страна на “Има такъв народ”, а и на президента Румен Радев за водене на паралелна външна политика, Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония да бъдат директно внасяни в Народното събрание.

След призив на “Продължаваме промяната” външният министър Теодора Генчовска свали грифа Секретно от документите по преговорите с Република Северна Македония и заедно с предложението на френското председателство цялата преписка по Преговорната рамка с РСМ би трябвало да е вече в ръцете на депутатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.