Ройтерс: Митрофанова постави ултиматум на България

Ройтерс: Митрофанова постави ултиматум на България

снимка Булфото

Ако България не оттегли решението си за изгонване на 70-те руски дипломати от страната до неделя в полунощ, ще поискам от Москва затваряне изобщо на посолството и късане на всякакви дипломатически отношения със страната.

Това е поискала посланикът на Русия у нас Елеоонора Митрофанова, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от българското правителство.

БНТ съобщи за още по-драстична мярка – че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България. Националната телевизия се позовава на думи на Митрофанова за “По света и у нас”.

И говорителката на руското външно министерство, и Митрофанова, предупредиха вчера, че Москва си запазва правото за ответни действия, включително “асиметрични”. Последното може да означава както действия в дипломатическата сфера, така и в бизнеса и на друго междудържавно ниво.

В дипломацията затваряне на посолство е много близо до замразяване или прекратяване на дипломатически отношения. Това се прави при непосредствена заплаха за сигурността на служителите – например избухване на война или щурмуване на дипломатически обекти – или при силно влошаване на двустранните връзки.

В такава ситуация обикновено контактите между две страни се затрудняват до краен предел, а интересите на оттеглилата се държава се представляват от посолството на трета страна. Такъв посредник често е държава с неутрален или дистанциран от проблемите в района статут и репутация – Швейцария, например, предаде Дневник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.