Бареков: ГЕРБ и ДПС ще имат пълно мнозинство на 2 октомври

Бареков: ГЕРБ и ДПС ще имат пълно мнозинство на 2 октомври

Кадър Н.Бареков

Известният от близкото минало журналист и евродепутат Николай Бареков написа триумфиращ пост във Фейсбук в профила си „Николай Бареков Буден Журналист“.

Според него ГЕРБ и ДПС ще имат пълно мнозинство в новия парламент.

Ето какво пише той по повод последните социологически данни, според които гласоподавателите в България ще върнат отново пълната власт на статуквото от последните 12 години плюс козметичната смяна на националистите от „Обединени патриоти“ с тези от сочената за проруска антиевропейска партия „Възраждане“.

„Трендът е ясен. Първият и третият, (а вероятно вторият), ГЕРБ и ДПС ще имат пълно мнозинство на 2 октомври. Никаква логика ПП и БСП да имат претенции да се включват отново в управлението. Малките партийки са за пейзаж. Народът се вълнува и бушува от шока с цените, инфлацията и липсата на достъпен ток и парно. Лъжите на Киро и Асан докараха глад и писнаха на всички. Гладът изяде Промяната. Промяната и Лъжата не се ядат. Обратно – изпразниха джобовете ни, това разбра по трудния начин народецът.“

Социологическо проучване сочи отново връщане към статуквото в България отпреди година и половина. Единствената козметична промяна вероятно ще бъде замяната във властта на предишните националисти от „Обединени патриоти“ с тръгналата заедно със старта на кабинета „Борисов 2“ от Варна формация на „Възраждане“.

Публикуваха актуални резултати от социологическите изследвания за изборите на 2 октомври.

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната криза (19 процентни пункта). Това сочат данните от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора.

Следващите два проблема в подредбата също са със социална насоченост – бедността (11 процентни пункта) и ниското заплащане на труда (9 процентни пункта). С идентичен дял се нарежда и корупцията (9 процентни пункта), пише novini.bg.

На три приблизително равни дяла е разпределено отношението към новия служебен кабинет. 32% от всички анкетирани одобряват правителството на Гълъб Донев. Най-позитивно към кабинета се отнасят симпатизантите на БСП, „Български възход“ и „Има такъв народ“. 34% от всички интервюирани изразяват отрицателно отношение към правителството, като привържениците на ГЕРБ в най-голяма степен декларират негативното си отношение. Високият процент посочващи опцията „не знам / не мога да преценя“ до голяма степен се дължи на краткото време, в което служебният кабинет функционира.

През август месец отчитаме лек спад на подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ (19.6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24.4% от гласуващите) вече е близо 5%.

Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10.6%) и Възраждане (10.3%).

Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори. На пета позиция се нарежда БСП с 8.6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването ни през юли. Демократична България този месец е събира подкрепа на 7.3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4.5% сред гласуващите. „Има такъв народ“ запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3.9%. Под 4% остава формацията около Манолова (1.9%) и ВМРО (1.2%).

61% от всички интервюирани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори. Само 19% са тези, за които ако компромисите за редовно правителство са твърде големи, смятат, че е по-добре да има отново избори.

Данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните проблеми в страната и подкрепата към политическите формации. Изследването е реализирано в периода между 15 и 22 август 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1007 души на възраст 18+.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.