Лесни начини да успокоим аритмията в тези стресови времена!

Лесни начини да успокоим аритмията в тези стресови времена!

Обикновено човек не усеща ударите на сърцето си. Но често по време на физическо натоварване, при стресови ситуации сърцето започва да бие по-бързо, нарушавайки обичайния ритъм.

Може да се появи рязка слабост, дишането ще се засили, потенето ще се засили. Това състояние се нарича аритмия.

Как да помогнете на сърцето си да се върне в нормалния си ритъм, ако не е възможно да се консултирате със специалист и нямате нужни лекарства под ръка?

Възможно е временно да се „успокои“ сърдечната аритмия, ако използвате прости методи, изброени по-долу.

Използвайте дъха си

Поемете дълбоко въздух и задръжте дъха си за 5-10 секунди. Издишайте бавно, опитвайки се да прокарате въздуха на части през свити устни. Повторете тази процедура няколко пъти.
Тази техника ще активира парасимпатиковата нервна система и ще намали сърдечната честота.

Масажирайте синокаротидната зона

Синокаротидната зона е разположена в областта на шията под долната челюст, на мястото, където каротидната артерия е разделена на вътрешна и външна. Тази зона участва в регулирането на кръвното налягане и нормализирането на сърдечната честота.

За да масажирате синокаротидната зона, използвайте палеца, който леко натискате върху тази зона в продължение на 3-5 минути, първо от едната страна на шията, а след това от другата.

Нежно натиснете очните ябълки

Ако нарушението на сърдечния ритъм не е свързано с патологични сърдечни заболявания, а е следствие от стрес, физическа преумора, тогава може да се използва доста прост начин за нормализиране на сърдечния ритъм.

За това е необходимо внимателно да натиснете очните ябълки с 2-ри и 3-ти пръст на ръката за минута.
Повторете действието, ако е необходимо.

Бройте пулса си на глас

Понякога, за да се нормализира сърдечният ритъм, е достатъчно да се използва обичайното броене на глас.

Седнете на стол и затворете очи. Поставете дясната си ръка върху китката на лявата ръка.
След като усетите пулса, започнете в рамките на 3-5 минути да бройте на глас сърдечните пулси.

Цифрите трябва да се изричат ​​ясно, за да не се обръща внимание на факта, че импулсът може леко да се разминава от сметката.

След известно време аритмията ще намалее, а сърдечната честота постепенно ще се върне към нормалното.

Опитайте се да „убедите“ аритмията

Седнете или легнете на пода, отпуснете се, затворете очи.
Поставете дясната си ръка върху сърцето си и започнете да говорите с него. Със спокоен тон опитайте да „убедите” сърцето си да не се притеснява: „Успокой се, не бързай така… един, два… три. Всичко ще е наред. Е, виждате, всичко се получава, благодаря … ”

Думите могат да бъдат много различни, основното е да се разсеете от всички проблеми и да отделите 5-10 минути на най-важния орган – сърцето си.

Обикновено тази техника на авто-внушение помага и сърдечната честота се възстановява.

В повечето случаи при преумора или стрес използването на тези прости начини за „успокояване“ на сърцето може да нормализира работата му.

Независимо от това, не трябва да забравяме за основното правило, което трябва да се прилага при всякакви отклонения в работата със сърцето – да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Само специалист ще постави правилната диагноза и ще предпише ефективно лечение.
Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.