Черният пипер – тайно оръжие срещу настинка, кашлица и за подобряване на храносмилането!

Черният пипер – тайно оръжие срещу настинка, кашлица и за подобряване на храносмилането!

Черният пипер е най-разпространената и използвана подправка в света. Предимствата на черния пипер са многобройни. Какви са те, ще опишем в тази статия.

Солта и черният пипер са обичайни подправки, които се използват при приготвянето на много ястия. Днес, много се говори за необходимостта от намаляване на приема на сол, така че е лесно да се предположи, че това може да се отнася и за пипера.

Полезните свойства на черния пипер се дължат на съдържащия се в него пиперин. От момента, в който пиперът попадне в устата, пиперинът помага за храносмилането, предпазва от заболявания като рак и деменция и като цяло подобрява благосъстоянието ни.
Но това не е всичко! Прочетете по-нататък и ще научите как да използвате черния пипер, за да извлечете най-голяма полза от него.
1.Черният пипер подпбрява храносмилането

Пиперинът засилва слюноотделянето, което е много полезно за венците и зъбите. Попадайки по-нататък в стомаха, той допринася за по-интензивното производство на стомашен сок, което подобрява храносмилането. Достигайки панкреаса, пиперинът стимулира производството на ензими, като по този начин пиперинът подпомага храносмилането на храната.
2.Ползите от пипера за профилактика на рака

Пиперинът в черния пипер намалява риска от рак. За да подсилите този положителен ефект върху организма, трябва да го комбинирате с куркума, подправка, която има същите свойства. Активната съставка в куркумата – куркумин, се усвоява по-добре от организма в комбинация с пиперина.

Но черният пипер не съдържа само пиперин. Съдържа и витамини А и С, каротиноиди и флавоноиди. Всички те са мощни антиоксиданти, които неутрализират канцерогенните свободни радикали, преди да могат да навредят на клетките.

3.Черен пипер при настинки и кашлица

Пиперинът има антибактериални свойства и наистина може да облекчи състоянието ви при простуда. За целта смесете чаена лъжичка мед с щипка прясно смлян черен пипер. Използвайте тази смес преди хранене. Друг начин: добавете мед и черен пипер в гореща вода, ще получите успокояващ чай.

Кипнете черен пипер във вода. Направете си запарка. Това ще помогне значително да ускорите процеса на възстановяване след възпаление на горните дихателни пътища, включително при бронхит.
4.Като болкоуспокояващо

Има много болкоуспокояващи, но всички те имат странични ефекти. Установено е обаче, че е възможно да се увеличи ефективността на болкоуспокояващите, като същевременно се намали дозата им.

Ще постигнете това с пиперина. По-малка доза лекарства, а получаваме по-добър резултат. Затова комбинирайте обезболяващите средства с храни, съдържащи черен пипер.
Източник: 999999views
t

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.