Щерката на Цветана Манева прибира по 100 бона като болногледачка

Щерката на Цветана Манева прибира по 100 бона като болногледачка

Единствената дъщеря на голямата актриса Цветана Манева – Надежда Пенчева, която от години живее във Виена, се похвали, че е взела кетап за професионален болногледач в Австрия.

Тя изкaрала държавна програма за обучение, за която кандидатствала в продължение на една година, докато я приемат. Финансирането било от Община Виена. Щерката на Манева изкарала три практики в домове за хора с увреждания. Явила се на изпит пред комисия от общината и здравната служба на австрийската столица, за да получи официална тапия, която да ѝ позволи да практикува.

Справка в интернет показва, че заплащането на сертифицирани болногледачи във Виена върви по средно 30 евро, или 60 лева, на час. Годишната им заплата се изчислява на малко над 60 хиляди евро, което се равнява на повече от 100 хиляди лева. Ако Надежда практикуваше същата професия в България, нямаше да успява да печели и една четвърт от колосалната сума за година.

Преди да реши да се грижи за болни хора, тя бе личен треньор и болков терапевт в център за алтернативна медицина при известния специалист Роланд Либшер-Брахт, който практикува в Германия, но има свои центрове и във Виена. Надежда изкарва курса от специални упражнения и с неговия метод лекува успешно дископатии, плексити и упорити болки в гръбначния стълб.

Звездната наследница има опит и като медицинска помощница в старчески дом във Виена. Трупа дълъг стаж, макар никога да не си представяла, че това ще бъде нейното призвание.

Преди години тя завършва престижната класическа гимназия в София, но така и не се увлича от професията на известната си майка. Заминава заедно със съпруга си – театроведа Борислав Петранов, за Виена през 2002 г., когато той е избран за директор на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“.

От 2018-а Борислав оглавява културния институт в Берлин и оттогава с дъщерята на Цветана Манева постоянно пътуват, за да са заедно. Двамата са женени от 33 години и имат две деца – Цветана, която носи името на известната си баба и според мнозина е взела красотата ѝ. Внукът Петър пък е студент по журналистика в престижния Виенски университет.

Надежда е от втория брак на актрисата с телевизионния оператор Николай Пенчев. Първият съпруг на Манева е колоритният водещ на предаването „Минута е много“ Петър Вучков. Двамата се влюбват през 1962 г., когато той е в трети курс, а тя в първи във ВИТИЗ, но бракът им издържа само две години.

През 1969 г. Цветана се омъжва за бащата на Надежда – Николай Пенчев, който тогава работи като осветител в Пловдивския театър. После става оператор в телевизионния център в града.

За да впечатли дамата на сърцето си, Николай влиза с колата си в шадравана на градския площад. Бракът им обаче не продължава дълго, а само четири години. След това Цветана се залюбва с колегата си Явор Милушев, който е с 4 години по-млад от нея. С него са заедно и до днес. Манева не е особено близка с дъщеря си и рядко я посещава във Виена. Надежда пък се връща у нас по веднъж или два пъти годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *