Злодей №1 в света –

Злодей №1 в света -

За Мохамед Дейф, командир на войнственото крило на организацията „Хамас“, се знае малко, но почти няма съмнение, че точно той е мозъкът и вдъхновителят на атаката срещу Израел на 7 октомври, при която загинаха хиляди хора. Израел го издирва от средата на 90-те години на миналия век; известни са няколко опита за убийство срещу него, последният от които е по време на 11-дневната война през 2021 г.

Мохаед Дейф е член на „Хамас“ от първите години на движението. По това време той е малко над 20-годишен, роден е през 1965 г. в бежански лагер в град Хан Юнис. Истинското му име е Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри. Според в. „Файненшъл таймс“ баща му и чичо му са участвали в набези срещу израелците на приблизително същата територия, която е била атакувана на 7 октомври.

Прякорът Дейф означава „гост“ на арабски и му е даден, защото постоянно е в движение и често сменя местата на пребиваване, за да се крие от израелските разузнавателни служби.

Както съобщават медиите през 2014 г. в младежките си години Дейф се среща най-редовно с членове на „Мюсюлмански братя“ („Хамас“ възниква като палестински клон на тази организация). През 80-те години на ХХ век учи в Ислямския университет в Газа. Тогава основава театралната трупа „Завръщащите се“ (името й е препратка към желанието на палестинските бежанци да се завърнат в земите, които са изоставили). Присъединявайки се към „Хамас“ по време на първата интифада, той използва актьорските си умения и се появява в пропагандни видеоклипове в малки роли. През 1990 г. е арестуван от израелските власти, но по-късно е освободен поради липса на доказателства.

В „Хамас“ Дейф бързо се прочува с търпението си, интелекта и доброто познаване на оръжията. Той е любимият ученик на терориста Яхя Аяш, наричан „Инженера“, който е специализиран в изработването на бомби и е отговорен за сериите самоубийствени атентати срещу израелски автобуси в средата на 90-те години на миналия век. Аяш е убит през 1996 г. Според анализаторите именно Дейф е отговорен за продължаването на терористичната кампания.

Мохамед Дейф винаги е бил насочен към военната кариера, не се е интересувал от съперничеството между различните палестински фракции и „е мислел единствено за промяна на характера на арабско-израелския конфликт чрез насилие”, категорични са хора, общували с него. В едно свое изявление от началото на 2000 г. той призовава поддръжниците си да се „бият с израелците вътре в самия Израел“ и да „унищожат фантазията им, че могат да живеят безопасно в окупираната земя“.

„Гостът“ се смята и за конструктор на самоделните ракети „Касам“, които „хамас“ изстрелва към Израел с хиляди и които пречат на израелската система за противовъздушна отбрана „Железен купол“. Приписва му се и създаването на система от подземни тунели в ивицата Газа, които бойците използват, за да се крият от израелските разузнавателни служби.

Мохамед Дейф е издирван от средата на 90-те години на миналия век. Медиите разполагат само с няколко негови снимки, повечето от които изобщо не са актуални, а са направени преди десетилетия. Известно е, че от 2001 г.- насам е имало поне 7 опита за убийството му, някои от които го раняват. Единият път едва не умира, но въпреки това винаги оцелява.

Според израелски медии през 2002 г. терористът губи окото си, а през 2006 г. – двата си крака и ръката си.

През 2014 г. при въздушен удар, насочен срещу Дейф, са убити съпругата му, 3-годишната му дъщеря и малкият им син.

Последните два известни опита за убийството на бойното крило на „Хамас“, са направени по време на 11-дневната война през 2021 г. Към края на кампанията говорител на Израелските сили за отбрана потвърди информацията за тях с думите: „Мисля, че той вече е наясно“.

На 7 октомври Мохамед Дейф, който много рядко говори публично, публикува 10-минутно обръщение, с което стартира операцията „Наводнение в Ал-Акса“, уж в отговор, наред с други неща, на израелското „оскверняване“ на джамията „Ал-Акса“ на Храмовия хълм в Йерусалим. Той призова палестинците, израелските араби и жителите на съседните арабски държави да се включат в действията срещу Израел, за да „изгонят окупаторите и да разрушат стените“.

Според в. „Файненшъл таймс“ Дейф е заявил също, че „Хамас“ е „решил да сложи край на престъпленията на Израел“ срещу палестинците и „да покаже на врага, че не може да продължава да безчинства и да не му се потърси отговорност“. Според събеседника на вестника в израелското правителство, Дейф е противник на тактиката, при която „Хамас“ се съгласи на примирие с Израел в замяна на облекчаване на блокадата на ивицата Газа и издаване на разрешителни за работа на жителите на региона. Вече е сигурно, че след атаката, предприета на 7 октомври, повече няма да има такива споразумения.

На 7 октомври Дейф заяви: „Те (израелските окупатори) нападнаха вярващите и оскверниха джамията „Ал-Акса” и ние ги предупредихме по-рано, че няма да оставим това без отговор, но те се осмелиха да застанат на пътя на Пророка.

Тази година стотици хора бяха убити и ранени заради престъпленията на окупацията. Призивите ни за хуманитарен обмен бяха отхвърлени и ежедневното потисничество в Западния бряг продължава. Решихме да сложим край на всички престъпления на окупацията.

Времето за безотговорните им действия изтече.

Обявяваме операция „Буря Ал-Акса“, при първия удар в рамките на 20 минути бяха изстреляни над 5 000 ракет. Днес народът провъзгласява своята революция, поправя пътищата си и се връща към марша на завръщането.

„О, наш народ в Ал Кудс (Ерусалим), изгонете окупаторите и съборете стените! О, наши хора във вътрешността на страната, превърнете земята в пламъци под краката на окупаторите! О, наши братя в ислямската съпротива в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен, днес е денят, в който вашата съпротива се слива с тази на вашите братя в Палестина. Време е арабската съпротива да се обедини. Призоваваме за мобилизация на Палестина.

О, наши братя в Алжир, Мароко, Йордания и Египет и останалите арабски страни, действайте и се вслушвайте в призива. О, нашите хора във всички арабски и ислямски страни, започнете да марширувате и да преодолявате границите и бариерите. Това е велик ден, посветен на прекратяването на окупацията. Днес всеки, който има оръжие, нека го извади – сега е неговото време. Днес историята отваря своите най-чисти и благородни страници“.

„Няма съмнение, че днес митичният Мохамед Дейф е най-опасният човек в света. Западните медии дори го нарекоха „новият Осама бен Ладен“. Израелските служби, а и САЩ са готови да платят милиони за главата му.

Местонахождението на Дейф продължава да е неизвестно, макар че най-вероятно поне до миналата седмица се е намирал в Газа в лабиринта от тунели под анклава. Източник от израелските служби за сигурност заяви, че Дейф е участвал пряко в планирането и оперативните аспекти на нападението. Палестински източници твърдят, че една от къщите, които израелските въздушни удари са поразили в Газа, е принадлежала на бащата на Дейф. Според източниците братът на терориста и още двама членове на семейството са били убити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *