Цветът на устните казва всичко за вашето здраве

Цветът на устните казва всичко за вашето здраве

Може да сте забелязали, че устните ви стават лилави или сини на студа или може да сте виждали бебе или възрастен човек със синкави устни.

В много случаи този тип се причинява от цианоза, която представлява обезцветяване на част от тялото поради липса на кислород в кръвта. Както условията на живот, така и болестите могат да доведат до промяна в цвета на устните.

Причините за сините устни могат да бъдат :

Ако останете твърде дълго в студено време без подходящо облекло, устните и кожата ви могат да посиняват. Такава промяна в цвета на устните в резултат на излагане на студ може да е признак на хипотермия. Ако това се случи, следвайте процедурите за първа помощ при хипотермия и потърсете помощ от квалифициран медицински специалист. Избягването на излагане на студ или правилното обличане в топли дрехи може да помогне за предотвратяване на посиняването на устните от тази причина.Също така, престоят в студена вода за дълго време може да доведе до посиняване на устните.

Височинна болест

Когато живеете на по-висока надморска височина, като например планина, височинната болест е риск. Във въздуха на по-висока надморска височина има по-малко кислород и липсата на кислород може да доведе до цианоза. Височинната болест може да бъде сериозна, дори фатална, но може да бъде предотвратена чрез бавно свикване с голяма надморска височина.

Феноменът на Рейно

Понякога наричан болест на Рейно или синдром на Рейно, това състояние причинява липса на приток на кръв към крайниците. Когато кръвта не тече правилно към устните, това води до липса на кислород (цианоза) и причинява син или лилав цвят. Това се лекува чрез избягване на възможни отключващи фактори: тютюнопушене, кофеин, определени лекарства и излагане на студ.

Астма

Астмата е състояние, което причинява възпаление на белите дробове и води до невъзможност за правилно дишане. По време на астматичен пристъп кожата или устните могат да посиняват поради липса на кислород в тялото. Астмата може да бъде предизвикана от стрес, цигарен дим, упражнения или алергени като животински пърхот, полени или мухъл.

Сапи

Сапи е вирусна или бактериална инфекция на горните дихателни пътища, която засяга децата. Крупата може да причини симптоми на лаеща кашлица и „драскащ“ звук при дишане. Синкавото оцветяване на кожата е симптом на сериозно заболяване, което изисква незабавна медицинска помощ.

Белодробна емболия

Когато една артерия е блокирана, това се нарича белодробна емболия. Запушването може да бъде поради една от редица причини, включително кръвен съсирек или тумор.

Вродени сърдечни дефекти

Вроденото заболяване е нещо, с което човек се ражда. Следователно вродените сърдечни дефекти могат да засегнат новородени, които могат да имат лилав или синкав оттенък на кожата или устните след раждането. Възрастните също могат да бъдат засегнати, тъй като дефектът може да не причини никакви признаци или симптоми до по-късно в живота, когато сърцето е под по-голям стрес.

Ако получите необяснимо синьо или лилаво оцветяване на устните си, наложително е да говорите с Вашия лекар или незабавно да потърсите медицинска помощ, тъй като показването на признаци на цианоза не е симптом, който трябва да се приема леко. В някои случаи наличието на цианоза може да бъде сериозен проблем, който изисква незабавно внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *