Всички знаят за Ванга и Дънов, но ТОВА е най-силната българска ясновидка – отива си забравена в мизерия:

Всички знаят за Ванга и Дънов, но ТОВА е най-силната българска ясновидка – отива си забравена в мизерия:
България познава не един и двама ясновидци. Сред най-известните на първо място познаваме името на Ванга, но не по-малко известен от нея е Дядо Влайчо, например.

Дали обаче знаете, коя е най-силната българска ясновидка? Днес от Ко4 ще ви разкажем за феномена  Константина Стефанова–Кортеза, която често наричат Сливенската Ванга. Кортеза е българската ясновидка №1 за всички времена. Наскоро се навършиха век и половина от нейното рождение. Детството й е не само бедно, но и тягостно, тъй като е белязано от тежък инцидент, досущ като участта на Ванга. След него момичето дълго боледува, но успява да се възстанови.

Кортеза ясновидка

На младини Кортеза отказвала да се омъжи, защото предвиждала, че бракът й нямало да просъществува. В крайна сметка се сгодила, но младоженецът починал пред олтара от сърдечен удар. Животът на Кортеза поел в нова посока след срещата й с изтъкнатия възрожденец д-р Георги Миркович. Той е известен като първия лекар в България, който прилага методите на хомеопатията.

Освен това е сред първите трима ученици на Петър Дънов. Д-р Миркович наема младото полуграмотно момиче като прислужница в дома си. Той създава спиритически кръжоци в Сливен и Бургас. Свръхсетивните дарби на Константина Стефанова се проявяват именно на тези спиритически сбирки в Сливен. Там тя започва да показва дарбата си на ясновидка – чува гласове и получава пророчески видения. И тогава участниците в сеансите на клуба, които се провеждали в представителния дом на Миркович, забелязали, че всичко казано от слугинята Кортеза се сбъдвало.

Славата й стига своя връх през 1908 г., когато бива удостоена с почетната титла „Светата пророчица Кортеза”.

Из цяла България се носят легенди за точността на предсказанията й, а почитта към нея е вероятно първата проява на звездомания по нашите географски ширини – нейни снимки се продавали като топъл хляб подобно на тези на холивудските кинозвезди и рокгрупите няколко десетилетия по-късно.

За разлика от повечето ясновидци, Кортеза не била в конфликт с църквата. Нещо повече – тя е била уважавана от много свещеници. Преданието твърди, че по това време е била по-известна и почитана от самия цар Фердинанд. Самата тя била убедена, че говори с ангели, със Света Богородица, със самия Христос и с всички светии. Този дар ясновидката използвала, за да открива лечебни извори, да напътства живите и да контактува с мъртвите.

Кортеза ясновидка

Кортеза често пътувала из цяла България. Допускали я да проповядва даже и в дворовете на църквите, където събирала стотици вярващи. Имало случаи, в които на нейните проповеди са се събирали до 12 000 души.

Къщата й в Сливен била превърната в нещо като светилище. Прозорците били със спуснати пердета денонощно. Вътре пред иконите постоянно горели свещи и мирисът на тамян омайвал посетителите. А в преддверието на дома имало делва, в която тя събирала пари и помагала с тях на бедните.

За съдбата й след 1914 г. няма много сведения. Твърди се, че Кортеза живяла дълго, но нейните ясновидски способности постепенно отслабнали. Животът й завършил като самотна старица, която издъхнала в мизерия, изоставена и забравена от всички, пише За жената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *