Единствената, която не забрави големият Парцалев! –

Единствената, която не забрави големият Парцалев! -

Латинка Петрова почете големия актьор, но бе сама на гроба

В последния ден на октомври се навършиха 34 години от кончината на най-обичания български комедиен актьор Георги Парцалев. Неговата най-близка приятелка Латинка Петрова продължава да бъде единственият човек, който пали свещ на гроба му на всяка тъжна годишнина от неговата смърт.

В столицата актьорът легенда вече няма живи роднини, след като през 2022 г. почина и първата му братовчедка Наталия. Негови родственици, но не по първа линия, живеят в родния му град Левски и околията, но вечният му дом не представлява тяхна грижа, пише вестник Ретро.

„За съжаление вандалстват непрекъснато на гроба му. Даже и изкуствени цветя да оставя, и тях взимат. Това просто е ужасно. Когато оставям нещо на задушница – жито, питка, или бонбони, веднага някой минава и ги взима. Има такива хора, на които нищо не им е мило или драго”, казва Латинка.

Комедийната актриса ходи на гроба на Парцалев през няколко месеца, за да го почиства и да почита паметта му.

На годишнините от кончината му имала традиция, която спазвала винаги – да му сипе малка чашка уиски и да я остави пред надгробната му плоча. „Той обичаше да си пийва такива неща, но умерено. Докато съм излязла от портата на гробищата и вече всичко е изчезнало”, разкрива с тъга Латинка Петрова.

Парцалев е погребан на Централните софийски гробища в София, а паметникът му е от черен мрамор. До неотдавна имаше други неуредици с гроба му – оказа се, че таксата не е била плащана в продължение на десетилетие, но вече подобен проблем не съществувал, уверяват от управата на гробищния парк. Преди години пък буквите от паметника му бяха изчегъртани, защото били метални и вандалите ги изкъртвали, за да ги продават.

Към днешна дата обаче гробът му е добре поддържан и не е занемарен.

Обожаваният от поколения българи актьор си отива от този свят на 31 октомври 1989 г. вследствие на тежкото заболяване, от което страда, а именно левкемия. За него тогава се грижели най-добрите медици, но състоянието му бързо прогресирало към по-лошо и не могли да го спасят.

Латинка Петрова споделя, че в последните му дни на този свят Парцалев страдал, че сред народа се носели слухове, че бил болен от СПИН, което било грозна лъжа. Самият той търсел обяснение за диагнозата си, а предположенията на софийските медицински светила били, че по всяка вероятност ракът на кръвта при него бил вследствие на аварията в Чернобил.

Догодина ще се навършат 35 години от смъртта на комедийната легенда на българското кино, а през 2025-а един век от рождението му.

Плановете са в родния му град Левски да бъде открит голям и модерен музей, посветен на личността и творчеството му. Вероятно обаче амбициозният проект няма да бъде изпълнен в срок. Все още дори не е започнала кампанията за набиране на средства. В началото на годината инициаторите споделиха, че ще бъдат необходими 1,5 млн. лева, като имат идея да ги набират и чрез дарения. Дори и почитателите на Парцалев да искат да спомогнат за реализацията на музея, в момента е невъзможно, защото активна кампания няма.

Ако идеята се осъществи, в модерно построената сграда ще бъдат изложени уникални лични вещи на актьора, които през миналата година бяха регистрирани в Министерството на културата като „Колекция Парцалев”. Докато музеят бъде изграден, почитателите на българското театрално и филмово изкуство могат да разгледат предмети от личния живот на Георги Парцалев в специална зала в читалището в град Левски, което носи неговото име.

Източник: Флагман

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *