Шотландски учени бият тревога: Сушенето на прането у дома е опасно за здравето!

Шотландски учени бият тревога: Сушенето на прането у дома е опасно за здравето!

Всеки човек обича да носи чисти дрехи, така че прането е една от основните ни дейности в наше време. Начинът, по който се грижим за изпраните ни дрехи обаче е различен, а според ново проучване, и опасен.

Шотландски учени от университета в Глазгоу са установили, че простирането на дрехи след пране директно в дома е опасно, тъй като това може сериозно да увреди здравето ви.

Според изследователите сушенето на дрехи на закрито е фактор за влошаването на състоянието на хората, особено тези, които са склонни към алергии и астма. Специалистите стигнали до това заключение, след като направили измервания на микроклимата в 100 жилищни квартала.

Оказало се, че през зимата, две трети от семействата предпочитат да се сушат прането си на закрито далеч от източници на топлина, като например радиатори. В същото време, този популярен метод за сушене рязкото увеличаване на влажността в сградата, като тя се увеличавала с 15-30%.

Такова значително увеличение на влажния въздух може да предизвика сериозно влошаване на здравето. При тези обстоятелства, започва активно развитие на акари и плесен, което се отразява на здравето на хората с алергии, астма и хора със слаба имунна система. Липсата на проветряване в затворени пространства повишава рискът от изостряне на тези състояния, предупреждават учени.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *