В събота е свят празник: Ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да направят бременните и майките на малки деца –

В събота е свят празник: Ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да направят бременните и майките на малки деца -

Декември заема особено място в празничния календар, не само заради предстоящите Игнажден и Рождество Христово, но и заради всички останали празници, които честваме този месец.

Тази събота например, на 17 декември, Православната църква отбелязва паметта на Свети пророк Даниил (Данаил) и св. три отроци Анания, Азария и Мисаил. Този празник е известен и като Данаилов ден. Името Даниил (Данаил) означава „Божи съд“.

На 17 декември празнуват всички, които носят имената Анани, Данаил, Данаила, Даниел, Даниела, Дани и Данко.

пророк Даниил

Св. пророк Данаил е свързан с вавилонския цар Навуходоносор, който сънувал загадъчен сън, който твърде много го смутил. Но като се събудил, той забравил какво точно е сънувал. За да премахне тежкото впечатление, което оставил сън у него, царят повикал при себе си халдейските учени и сънотълкуватели, като им казал, че иска да разберат какво точно е сънувал и да му разтълкуват значението на съня.Никой, разбира се, не могъл да стори това, тогава царят се разгневил и осъдил всички вавилонски мъдреци.

Застрашен от такава участ, бил и Данаил заедно с други трима – Ананий, Азарий и Мисаил. Пророкът помолил царя да им даде няколко дни отсрочка, надявайки се на Бога, който молел да му открие тайната.Бог чул молитвата на Данаил и тримата му другари и насън им открил всичко, което трябвало да знаят – какъв е бил съня, забравен от царя и какво точно означава.

Сънят предсказал падането на много царства и началото на вечното царство, което имало да се открие след дохождането на Иисуса Христа – царството на Христовата истина и благодат.

След като Данаил обяснил съновидението на цар Навуходоносор, той, удивен от неговата мъдрост, му поверил една от най-важните длъжности в държавата – началството над всички вавилонски мъдреци. По ходатайството на Данаил и неговите другари получили високи държавни длъжности.

Една от легендите разказва, че по време на вавилонския плен заради вярата си в Бога пророк Даниил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове.

Но тогава се случило чудо – въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.

содена питка

Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *