Пренебрегнатата слава: Камелия Тодорова няма да бъде призната и след смъртта си –

Пренебрегнатата слава: Камелия Тодорова няма да бъде призната и след смъртта си -

Една от най-прекрасните български певици и невероятен джаз глас Камелия Тодорова очаква да бъде забравена, веднага след нейната кончина, научи Джи Зона.

Певицата няма надежда, че ще получи достойно признание след смъртта си.

Камелия Тодорова вижда как е игнорирана от гилдията, радиостанции, телевизии и всякакви институции. Въпреки това гласът й наистина е прекрасен – кадифен, нежен, отличителен. Когато чуеш само две букви от нейния тембър, вече знаеш, че това е Камелия Тодорова.

Наскоро в редакцията дори съвсем случайно се замислихме за Камелия Тодорова и решихме да си пуснем някоя нейна нова песен и останахме приятно изненадани от парчето “Красив спомен” от 2018 година. Куплетите, както текстово, така и музиката са на световно ниво. Тази песен с малко по-поп аранжимент би била световен хит. Но ето… никой не желае дори да провери творчеството на Камелия Тодорова. Българинът се ограничава само до Камелия. Попфолк певицата.

Още по-тъжното е, че наскоро в издадена българска джаз енциклопедия дори не са споменали името й. Какъв позор!

Но това е България. И за съжаление или не, Камелия Тодорова се е родила тук. Не е емигрирала, когато е трябвало. Не е избягала, както пееше Камен Воденичаров. И изборът й да остане в България може би е проклятието на нейната кариера – да имаш такъв Божи глас, но да нямаш признанието на своя народ. Често се случва в музиката. Световни музикални икони първо са пробивали в чужбина, след това оценявани в собствената си страна.

Световна сцена за Камелия Тодорова може би е късно. Може би не. Надяваме се на такава. Но едно е сигурно – към днешна дата в България признание за нея няма приживе, а не се очаква такова и посмъртно.
Навигация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *