Журналистка: Защо да дам 900 лв. за Нова година в Хисаря, вместо да отида за цяла седмица в Италия?

Журналистка: Защо да дам 900 лв. за Нова година в Хисаря, вместо да отида за цяла седмица в Италия?

С Таня Калинова си говорим за офертите за Нова година, които български хотели предлагат и ги сравняваме с тези в чужбина и какво можеш да си позволиш за същите пари в друга страна.

От чисто любопитство тя проверява какви са условията за празника у нас и първата оферта, която й попада, е за три нощувки в Хисаря със закуски и вечери на цена от 903 лева на човек. Подобна оферта с изхранване и три нощувки, но в 5-звезден хотел в Истанбул с осигурен транспорт, излиза 370 лв. на човек.

„Неприятно изненадана съм от сумите, както се изненадва кмет през декември от зимата. И неволно обръщам сумите в самолетни билети, мислейки си защо да дам 900 лева за 3 нощувки в Хисаря, вместо да отида за цяла седмица в Италия. Или пък за толкова и даже по-малко пари да си купя самолетни билети за някое топло местенце през зимата.“

Таня е журналист по професия. Обича историите за доброто и историите за онова, което обикновено остава скрито за очите. Извън работата нейната страст са пътуванията, фотографията и доброволческите инициативи, „които ме зареждат и ми показват хилядите лица на света и България.“

Била е в 41 държави на 5 континента. Живяла е в 4 от тях. Лично е виждала „Женевата на Африка“, чието летище дори няма сграда, а багажа сам си го разтоварваш от камиончето. В доминиканско курортно село е яла нигерийска кухня, приготвена от хазяина нигерийски италианец, преподавал психология в Софийския университет. Убедила се е как богати държави не са чак толкова богати и идеални, колкото са в представите ни, и как бедни държави са в пъти по-щастливи от България.

„А начинът, по който пътувам, ми е показал, че България изобщо не е лошо място за живеене. Просто на моменти е твърде скъпа за стандарта на средностатистическия българин, който пък от друга страна обича да харчи обилно за 1-2 дена купон, за да се почувства като бял човек.“

Всеки ще си зададе въпроса как можем да пътуваме толкова евтино? Краткият отговор е: много ровене, голяма гъвкавост с дати и бърза реакция за купуване на билети. Дългият отговор започва с: „Всичко организирам сама“. Спи по къщи за гости, смесва се с местните, опитва да си общува с тях, дори понякога единственият общ език да са жестовете, яде, където ядат и те, и следва техните препоръки за места. Тъкмо на едно такова място с точно три маси върху пясъка, оградени с дървена ограда и нанизи от мидички, е яла най-вкусната прясна риба в света.

Таня не помни кога за последно си е купувала самолетни билети на редовни цени. Постоянно следи промоции както на самите авиокомпании, така и на 6-7 международни сайта-посредници, които често пускат по-ниски цени от самите авиокомпании.

„Затова няма нищо странно да си купиш, примерно, от норвежката версия на някой американски сайт билети от България до Панама и да платиш в норвежки крони“, споделя ни тя.

„Моят начин категорично не е за всеки. Но така, вместо да дам 903 лева за три нощувки в Хисаря, аз дадох 800 лева, за да литна за 2 седмици в Панама и Коста Рика. Както препоръчват лекарите – зимата да си държа краката на топло. Вярно, като тегля чертата, двете седмици в Централна Америка няма да са колкото една Нова година в Хисаря. Но да речем, че като пропусна и великденските оферти и офертите за майските празници, мисля че тъкмо ще се съберат колкото за трансконтиненталното ми пътуване.“

Таня споделя още, че Коста Рика, която със своята площ – 2 пъти по-малка от България, има 5% от цялото биоразнообразие на планетата, категорично й е по-интересна от Хисаря, която иначе много харесва.

„Просто не мога да си позволя да ходя и на почивки в България. Затова на Нова година ще съм както обикновено в добра компания у дома, а спестените пари ще дам за следващата дестинация извън България и извън празниците.“

За всички, които смятат, че Таня подценява страната ни – тя отдавна е събрала 100-те печата от националните туристически обекти и всеки уикенд продължава да я опознава и да открива нови места и феномени.

„България е страхотна. И светът също. Навсякъде има какво да се види, стига да искаш да го видиш“, пише ladyzone.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *