ВиК са първите сурвакари за годината –

mamche.net ВиК са първите сурвакари за годината -

ВиК са първите сурвакари за годината

С доста финансови новини стартира Новата година, някои добри, други не дотам.

ВиК услугите се вдигат с 15 процента средно за страната, припомня Ко4.

Около 20-процентен скок на цената се очаква в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана. В Софийска област е заложено увеличение от 8%. Между 10% и 15% по-висока цена е предвидена за областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол. Малко под 10% увеличение се очаква във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен. Това съобщиха от КЕВР и „зарадваха“ абонатите на ВиК дружествата. Макар по-скъпа не означава по-качествена, пък и в доста населени места просто липсва.

На този фон лека утеха е вдигането на минималната заплата, която става 933 лв, както и линията на бедност скача от 504 лв на 526 лв.

От 1 юли пенсионерите ще станат по-богати с 11%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще стане 580,57 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях остава 3400 лева. Средната пенсия ще достигне 833 лв.. Това обеща социалният министър Иванка Шалапатова.

Предвидено е също от 1 юли 2024 г. добавката от пенсията на починал съпруг/съпруга да се повиши на 30% от пенсията или сбора на пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга.

Не са забравени и майките с малки деца. Еднократната помощ при раждане на дете за 2024 г. за първо дете ще е 375 лв., за второ – 900, за трето – 450 лв., за четвърто и всяко следващо – 300 лева, но пък детските добавки от 50 лв си остават същите.

Вдигането на минималната заплата внася редица промени и в социалните плащания, които се определят от нея, разбира се и по-високи осигуровки за работещите. Вдига се и възрастта, необходима за пенсиониране, като жените трябва да са навършили не 62, а 62 години и 2 месеца и да имат стаж от 36 години и 6 месеца. При мъжете увеличението при възрастта е с месец и достига до 64 години и 7 месеца възраст, въпреки че средната продължителност на живота им е по-кратка.

Те трябва да имат 39 години и 6 месеца трудов стаж. Ако има желаещи да си купят стаж също ще трябва да се бръкнат по-дълбоко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *