Д-р Весела Михнева: Зад „биреното коремче” се крие метаболитен синдром –

Д-р Весела Михнева: Зад „биреното коремче” се крие метаболитен синдром -

Напоследък все повече обръщат внимание на наднорменото тегло и повишената обиколка на талията. Често те могат да се дължат на метаболитния синдром – заболяване, което протича скрито и повечето от хората не предполагат, че съществува.

Стремежът на специалистите е хората да обръщат внимание на наднорменото тегло, което впоследствие се превръща в затлъстяване, артериална хипертония, диабет тип две и нарушена липидна обмяна.

За метаболитния синдром и причините за неговата поява разговаряме с майор д-р Весела Михнева.

Д-р Михнева е трето поколение офицер и специалист по еднокринология във ВМА. Завършила е МУ-София през 2005 г., след което изкарва и 6-месечно военно обучение.

През 2007 г. печели клинична ординатура във Военномедицинска академия. През 2012 г. придобива специалност по ендокринология и болести на обмяната. Участник е в множество международни конгреси като лектор от ВМА.

Член е на Управителния съвет на Българската диабетна асоциация. Член е на Балкански военномедицински комитет (БВМК), Европейската асоциация по изучаване на диабет (ЕАСД) и Американската диабетна асоциация (АДА).

– Заболяване ли е метаболитният синдром, д-р Михнева?

– Метаболитният синдром е заболяване. Наричат го още синдромът Х. Той включва в себе си различни компоненти – завишеното артериално налягане, наднорменото тегло, нарушен липиден профил, възпаление, инсулинова резистентност или изявен захарен диабет и увеличен риск от сърдечносъдово заболяване.

Висцералното затлъстяване – или т.нар. бирено коремче, е най-честата изява на метаболитния синдром. Разбира се, някои от компонентите могат да присъстват, други съответно да бъдат изключени, но така или иначе те са в рамките на това заболяване, което е свързано с повишения риск от захарен диабет и сърдечносъдови болести.

От тази гледна точка ние се стремим да превантираме тези пациенти, тъй като затлъстяването и наднорменото тегло не са безобидни състояния, не са просто външен вид, а сериозен здравословен проблем, който мъчи съвременния човек.

Затова, когато говорим за метаболитен синдром, говорим за болестта на 21-ви, дори 22-ри век. Причините, разбира се, са много – обездвижването, нездравословният режим на хранене, стресът, натовареното ежедневие.

[undefined]

Д-р Весела Михнева

– Какви са критериите за диагностициране на тази модерна болест?

– Диагностичните критерии са комбинация от различните симптоми. В рамките на метаболитния синдром те се променят почти ежегодно, но като цяло включват в себе си артериалната хипертония, т.е. когато кръвното налягане е над 140 на 80.

Друг критерий е наднорменото тегло – при обиколка на талията над 102 см за мъжете и 88 см за жените. Кръвна захар на гладно – най-малко 8 часа след последното хранене, над 6,1mmol/l, както и завишено ниво на триглицеридите над 1,7mmol/l или HDL холестерол под 1,0mmol/l.

“Биреното коремче“ при мъжете, което е най-често срещано, обикновено представлява сериозен проблем, тъй като е белег за затлъстелите вътрешни органи, а това е знак за дисфункция на черния дроб, бъбречната функция се компроментира. Не винаги обаче тези пациенти са пълни.

Например 95% от тях са с наднормено тегло и затлъстяване, но има 5%, които са нормостенични хора и пак имат метаболитен синдром. Тогава с едни кръвни изследвания можем да се насочим към диагнозата.

– Страда ли българинът от синдрома Х?

– По последни данни на Световната здравна организация около 40% от хората са с наднормено тегло и затлъстяване и това с пълна сила важи и за България. През последните години тази цифра нараства и при възрастните хора, и при по-младото поколение, дори при децата.

Това са състояния, за които преди години въобще не се е мислело, не се е обръщало внимание. Дори се е считало, че леко пухкавите деца са много по-здрави, но в днешно време разбираме, че това изобщо не е така.

Наднорменото тегло, затлъстяването и метаболитният синдром са предиктор за сърдечносъдов риск, отключване на захарен диабет и множество други усложнения, които следват вече от тези заболявания. И затова ги лекуваме заедно с колегите от други специалности.

– Метаболитният синдром има ли предпочитание към възраст?

– Като цяло няма предпочитание. Както вече казах, може да срещнем и деца със затлъстяване и наднормено тегло, и за съжаление все по-често го виждаме.

Децата ни застояват пред компютрите, пред телевизорите, хранят се нездравословно с чипс и висококалорична храна.

До голяма степен за развитие на този синдром имаме и фамилност, когато родителите са по-склонни към наднормено тегло и затлъстяване, съвсем нормално е и децата им в даден момент да са предразположени да отключат това заболяване.

Разбира се, след определено време метаболизмът на човека се забавя, особено при жените в менопауза, а това води до натрупване на килограми, което би трябвало да се избегне в по-ранен етап, преди да започнат тези хормонални промени.

Би следвало ендокринологът да назначи необходимия терапевтичен режим, за да може да се превентира метаболитният синдром. Просто дамите трябва да обръщат внимание на симптомите още в по-ранна възраст. Трябва да се направи рязка промяна в начина на живот и на хранене.

– На пазара се предлагат много лекарства за отслабване, да им вярваме ли?

– Действително е така. Пазарът е пълен с различни медикаменти за редуциране на тегло, но лично моят съвет е приемът им да става контролирано под наблюдение на лекар – ендокринолог или диетолог, а не под съветите на фитнес инструктори.

Повечето от пациентите имат и редица придружаващи заболявания, които трябва да се имат предвид, когато се препоръчва някакъв диетичен режим.

Не може човек с гастроентерологично страдание или вече отключен диабет да му се препоръчва диета, която ще е в разрез с неговото основно заболяване. И поради тази причина ние започваме да лекуваме основните показатели, да ги коригираме.

От друга страна, е известно, че ако вследствие на нашия режим пациентът редуцира да речем 10-20 килограма от телесното си тегло, спада много и кръвното налягане.

Т.е. в някои от случаите, когато те отслабнат, се подобрява и състоянието им. Това важи и за терапията по отношение на завишената кръвна захар на гладно. Това е състояние, което се пренебрегва в много от случаите.

Някои пациенти казват: “Леко ми е завишена кръвната захар, нищо особено”, но се оказва, че това е проблем, тъй като след нахранване те повишават много кръвната си захар, освен това имат хиперинсулинова и инсулинова резистентност, която вече се налага ние да коригираме с помощта на медикаменти.

– На всички ни е известно, че правилният хранителен режим е в основата на доброто здраве. Кои са най-честите грешки в това отношение, които българинът допуска, за да е сред едни от най-болните хора в Европа?

– Една от основните грешки в начина на хранене на българина например е това, че не закусва. Събужда се с чаша кафе и цигара, цял ден не се храни, бърза, няма време и накрая вечер сяда прегладнял на масата.

След това казва: “Абе, аз ям само по веднъж на ден, а защо не отслабвам?” Е как да отслабне, когато в този “един път на ден”, освирепял от глад, изяжда много големи количества храна.

Така че на тези неща трябва да се обръща внимание. Ако искате да отслабнете, си изгответе добър хранителен режим, който, разбира се, е ниско калоричен, но не изцяло да е изведена храната от ежедневието.

Не пропускайте хранения. Най-добре е да се храните сутрин, обед и вечер, като добавите и 2 междинни хапвания (за предпочитане на плодове). Движението също е изключително важно.

Без да се движи човек, дори и да се храни здравословно, нищо не може да постигне. Изберете такъв спорт, какъвто е подходящ за вас и ви допада. Ако не желаете да се занимавате с конкретен спорт, погрижете се да ходите пеша поне по 40 минути дневно.

Моделът на хранене е много важен, защото, ако един родител се храни нездравословно, то и детето му ще има такива навици. И е нормално да очакваме, че след време и то ще се превърне в един дебел и болен човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *