Данчо Караджов го закъса..

Данчо Караджов закъса

Рок динозаварът Данчо Караджов не е получавал наградната си пенсия от Министерството на културата в продължение на 4 месеца. Подобен проблем имали и други негови колеги, удостоени със същата премия, но си мълчали, защото нямало какво да направят.

Не е ясно защо се е случило забавянето и никой не ги бил известил, че ще има такова. Караджов имал дори съмнения, че парите ще му бъдат изплатени някога. Става дума за общо 1400 лева, или по 350 лева на месец. Още по-лошото е, че срокът на премията изтича през януари 2024 г. и тогава тя ще спре да се изплаща завинаги към всички лица, удостоени с нея.

За някои артисти тя бе в размер на 350 лева месечно, а за други – по 500 лв. След прекратяването ѝ вокалистът на „Сигнал“ обаче ще остане без абсолютно никаква пенсия, тъй като не получава такава за старост заради липса на доказан стаж.

В последния месец обаче легендата на БГ рока е успял да скрепи добре бюджета си. За пръв път поел и участие навръх Коледа, когато с бандата свирили на центъра в Несебър и прибрали двойни хонорари, като за празник. За ЧНГ пък забивали в елитен хотел в Златни пясъци. През януари, когато традиционно изпълнителите нямат никакви ангажименти, пак имали запланирали участия, от които да си докарат средства.

Още през 2010 г. Караджов изнесе в публичното пространство проблема на 20 български звезди, които не могат да се пенсионират, защото нямат документи, че са пели. Освен музикантите от „Сигнал“ сред тях са колегите им от „Щурците“ и цяла плеяда имена от естрадата. 14 години по-късно развитие по въпроса няма. „Слава Богу, все още сме на сцената и успяваме да живеем като бели хора. Иначе не мога да го мисля какво ще правя с тези пари. Онези 350 лв., които ми ги отнемат, едва ми стигат за лекарствата, които пия“, казва певецът. По повод обвиненията, че не си е внасял осигуровки и здравни в НОИ и затова са го отрязали за пенсия, Караджов казва, че винаги е бил съвестен данъкоплатец.

„Новият бюджет за култура е трагичен. Ако беше смешно – да се смеем, ама не е. Досега никой не е почукал на вратата ми и да каже: „Йордане, ето ти един комплект струни, подарък от държавата“. Според него държавата е мащеха за културата, и то от най-тежките мащехи. Като в приказката за Пепеляшка, но тук било реалност.

„През 2012 г. бях одобрен от Министерския съвет за орден „Св. св. Кирил и Методий“ и когато трябваше президентът Росен Плевнелиев да каже „да“ и да подпише указа, той попита: „Кой е този Йордан Караджов и какво е направил за културата в България? Дотам бяхме“, гневи се Караджов. През декември заедно с колегите му направиха грандиозен концерт в НДК по случай 45 години на сцена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *