Доц. д-р Борислав Кючуков: До 12 диоптъра могат да се премахнат за минути

Доц. д-р Борислав Кючуков: До 12 диоптъра могат да се премахнат за минути

Доц. д-р Борислав Кючуков е един от най-добрите офталмолози в страната, специалист е в областите на катарактната хирургия, ултразвукова диагностика, лазерна терапия при заболявания на ретината и очни травми. Освен това развива и активна научноизследователска и преподавателска дейност.

– Доц. Кючуков, какво представлява рефрактивната хирургия?

– Терминът хирургия е малко силен, когато говорим за лазерни корекции на късогледство, далекогледство и астигматизъм чрез комбинация от ексимерен и фемтосекунден лазер. Това са по-точно процедури, които имат амбулаторен характер, при тях се използват капкови анастетици и траят около 15 минути за двете очи. След това пациентът е в състояние да си отиде вкъщи. Така че тук думата хирургия определено е надценяване на тежестта им от гледна точка на пациента.

В същото време, за да се извършват тези процедури качествено, е необходимо не само адекватно сервизирана апаратура, произведена от някоя от реномираните компании, но и съответните знания, сръчност, умения и етичност у офталмохирурга, който се занимава с лазерни корекции. Защото, ако ние с вас просто съберем пари и си купим фемтосекунден и ексимерен лазер, това не означава, че автоматично ще започнем да правим качествени лазерни корекции.

– Защо тогава голяма част от българите отиват в Турция или други страни за такива корекции?

– Турските рефрактивни очни клиники имат доста агресивна реклама. Имат много конкурентни цени и използват слабостта на някои от българските клиники, които са фокусирани върху обема на пациентите, а не толкова върху качеството на услугите. В България, когато стане дума за лазерна корекция, не винаги се разбира, че тя трябва да бъде извършена от опитен хирург и с добра апаратура. Често се търси най-ниска цена. Когато се получи някакъв недостатък или усложнение след лазерната корекция, вече се търси качествената клиника. Тоест, в България лазерна корекция се предлага поне на 10 места, но е с много хетерогенно качество.

– Каква е реалната себестойност, по която хората да могат да се ориентират, че услугата е на нужното ниво?

– Това е другият момент, тъй като българските пациенти много често се подвеждат и търсят ниската цена. На практика цените в България не варират особено много. Тоест, няма как добрите, качествените центрове да си позволят да работят на висока цена, защото тя бива подкопавана от центрове и клиники, които нямат достатъчно пациенти и действат на принципите на пазарната икономика с ниски цени. Но така или иначе, у нас една корекция с ексимерен и фемтосекунден лазер е не по-малко от 700-800 евро на око.

– А в Турция каква е цената?

– Там една процедура без фемтосекунден лазер е около 600 евро. Тоест, при използването на механичен кератом – едно острие, което вибрира 20 000 пъти в минута и на практика изрязва част от роговицата, цената е почти същата, каквато е една процедура с фемтосекунден лазер у нас. Процедурите, които са извършени с механичен кератон обаче, имат по-голям шанс от усложнения, отколкото тези с фемтосекунден лазер. Капачето, което се прави с фемтосекунден лазер има стандартизирани размери и дебелина. Така усложненията, които по принцип не са чести при лазерните корекции, при процедурите с фемтосекунден лазер, са още по-редки. Така че, ако аз имах някакви диоптри и бих искал да ги коригирам, не бих допуснал роговицата ми да бъде докосвана от острие, а единствено и само от лазер.

– Какво представлява самата процедура?

– Окото е подобно на фотоапарат, има “обектив”, който се състои от роговицата и естествената човешка леща. Има и “фотолента”, която е ретината. При късогледство, светлината която преминава през обектива, тоест през комбинацията между роговица и леща, вместо да се фокусира върху ретината, се фокусира пред нея. Така че върху ретината попада едно размазано светло петно, а не ясна и добре фокусирана светлинна точка. Затова късогледите хора виждат размазано, присвиват очи, за да се опитат да направят това размазано светлинно петно по-малко и да видят по-ясно. С ексимерния лазер целта е да се изпаряват по около 15 микрона от роговицата в нейната централна част на всеки диоптър късогледство. Така правим роговицата по-плоска, тя пречупва по-слабо светлината и от там фокусът на светлината вече попада върху ретината, а пациентът вижда ясно.

– Не изтънява ли много роговицата при прилагане на лазерна корекция?

– Когато роговицата е по-тънка от определени граници, лазерната корекция не е допустима. Прекаленото изтъняване на роговицата води до роговична дегенерация. Едно от тях е кератоконус. Роговици, които са с дебелина под 500 микрона, се обработват само с повърхностна корекция. Има правила на добра клинична практика, които се спазват.

– От колко до колко диоптъра е разумно да се коригират?

– Многогодишният клиничен опит показва, че безопасният диапазон за работа е от +6.0 до -10.0, максимум -12.0 диоптъра далекогледство и късогледство, и до 6 диоптъра астигматизъм.

– Какъв е принципът за коригиране при далекогледство?

– То се коригира малко по-трудно. При него и стойностите, които могат да се коригират прецизно, са по-ниски. За да коригираме адекватно далекогледството, е необходима малко по-напреднала възраст на пациента – след 35-38 години. Това е така, защото явното далекогледство постепенно нараства с времето. По-точно леко намалява човешката способност да компенсира наличните плюсови диоптри.

– Болезнена ли е корекцията на диоптрите?

– Не, процедурата не се придружава от болки. Има капков анестетик. Всяко око се пипа от порядъка на 3-4 минути. Самата лазерна процедура трае около 20 до 30 секунди максимум.

– Как обездвижвате главата и окото, за да не мръдне пациентът и да стане грешка?

– Главата не се обездвижва. Пациентът е в пълно съзнание, а преди това провеждаме разяснителен разговор, че е необходимо да се лежи спокойно. По време на самата процедура има една зелена светлинка в лазера, която трябва да се следи от пациента. Отделно съвременните лазери имат устройства, които се наричат тракери. Те следят окото, най-малките му движения, така че са в състояние да преместват лазерния лъч в зависимост от движението на окото. При по-големи движения на окото лазерът просто спира. Разбира се, за да премине максимално елегантно една процедура, е необходимо известно съдействие от пациента, най-вече в това да е спокоен, да лежи и да гледа в мигащата точка в апарата.

Лазерната корекция се прави единствено и само на здрави очи. След правилна селекция на пациентите и добре извършена процедура, човек е със стабилни и близки до нулата диоптри до около 65-70-годишна възраст, когато е напълно нормално да започне да се развива катаракта. Тя е помътняването на човешката леща, което е известно сред пациентите като старческо перде. Тя обикновено е свързана и с промяна на пречупването на лещата, а от там се променят и диоптрите на окото. Така че при млад човек на 25-30 години, на който се направи лазерна корекция, може да се очаква, че неговите диоптри ще започнат да се променят чак след 65-70 години.

Лазерната корекция е равностойна на едни много точни лазерни очила или контактни лещи. Тя се прави, когато диоптрите не се променят във времето. Затова се изисква през последната 1 година диоптрите на пациента да не са се променяли с повече от половин. Лазерната корекция не може да спре растежа на диоптрите, тя само ги коригира към конкретния момент, затова диоптрите трябва да са стабилни.

Има много малка част от хората, които са с така нареченото злокачествено или малигнено късогледство, което расте дори след 20-годишна възраст и се стига до 14, 18 диоптъра или повече. Те не са подходящи за лазерна корекция, защото дори и след нея, диоптрите им ще продължат да растат, тъй като очната ябълка се удължава. В огромната си част обаче пациентите със средно и нискостепенно късогледство, които носят меки контактни лещи, са най-добрите кандидати за лазерна корекция. Колкото са по-ниски диоптрите, толкова по-точен е резултатът.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: Блиц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *