Средните заплати у нас стават 5 000 лв.

Средните заплати у нас стават 5 000 лв.

Увеличението на доходите е неизбежно, иначе хората просто няма да работят

Дефицитът на кадри доведе до високи заплати в IT сектора, но сега дефицит на кадри има в почти всички сектори на икономиката и съответно наблюдаваме процеси на висок растеж на заплатите. Поради тази причина средната заплата в България постепенно ще догонва заплатите в IT сектора.

Ако днес 4-5 хиляди лева е нормална заплата в IT сектора, то това ще стане нормална средна заплата в страната до 5-7 години.

Такава прогноза направи икономистът Георги Ангелов от „Отворено общество“ пред „24“ часа.

Междувременно председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че заплатите на българите през тази година ще продължат да се увеличават, независимо от данните, че 4 от 10 предприятия очакват годината да бъде по-трудна.

При спадащи продажби в индустрията, заплатите ще нарастват, категоричен беше той. По думите му ръстът във възнагражденията ще е за сметка на печалбите и бъдещите инвестиции. Велев каза още, че ръстът на доходите ще е по-умерен спрямо предходните 2 години, но и инфлацията няма да е същата.

„В топ 3 сме по ръст на доходите в Европа досега“, заяви Велев. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че в момента работодателите нямат друга възможност, освен да повишават доходите, в противен случай хората просто няма да работят.

„Ако стойността на минималната работна заплата от 1 януари е 933 лв., чисто се получава 20 и няколко лева на ден. Няма как с тези ниски доходи хората да продължават да оцеляват.

„Увеличението на доходите е неизбежно“, подчерта Капитанов. Той акцентира, че много от секторите не са получили увеличение на възнагражденията и даде пример със земеделие и градски транспорт и части от здравеопазването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *