Дан Тан – От бос на световното черно тото до шофьор на такси в Сингапур –

Дан Тан – От бос на световното черно тото до шофьор на такси в Сингапур -

Някогашният цар на нелегалните залози тотално изгуби влиянието си след 6-годишен престой зад решетките и днес виси пред луксозни хотели, за да лови платежоспособни клиенти

„Събрахме се пет български семейства да празнуваме Нова година в Сингапур. И докато сме там, този човек е дошъл да се снима, но така е в новогодишната нощ – всеки се снима с всеки. Чак после разбрах от пресата за кого всъщност става въпрос“ – така надве-натри Лъчо Танев съвсем наскоро разказа в предаването на Сашо Диков за срещата си с Дан Тан от 31 декември 2010 г. Тан години наред е сочен за глава на престъпния синдикат, ангажиран с уреждането на футболни мачове.

Днес обаче някогашният бос на „черното“ виси с таксито си пред луксозните хотели, за да вози чужденци до летището. „Престоят в затвора на практика извади Дан Тан от голямата игра. Сега е скромен шофьор и се дразни, ако някой го разпознае и започне да го разпитва за миналото, пише 24 часа.

Нашенци обаче са се возили в таксито му и после са пуснали мълвата в града ни“, разказва пред „24 часа – 168 истории“ жител на Петрич, където са добре запознати с житието и битието на сингапуреца най-вече заради приятелството му с Костадин Хаджииванов, известен още като Коце Маца.

Навремето петричкият бизнесмен също бе сочен за основен играч в далаверата с нелегалните футболни залози, макар че нито една институция по света не успя да го закове с неопровержими доказателства точно по тези обвинения. За Тан Сеет Енг, известен повече като Дан Тан, събитията не се развиват в толкова благоприятна посока и той е обвинен, а след това и осъден за уреждане на футболни мачове.

Интересното е, че началото на края на неговата престъпна империя е поставено малко след случайната му по думите на Лъчезар Танев среща с петте български семейства на новогодишния купон. Тогава заедно с Лъчо Танев и компания празнува и семейството на Борислав Михайлов. Именно президентът на БФС се оказва рамо до рамо с Дан Тан, когато всички се подреждат за снимката, която впоследствие ще предизвика буря от реакции на родна земя.

Участниците поне досега не са разказали весело ли е било тържеството, но след неговия край се подреждат други смущаващи на пръв поглед обстоятелства.

Само две седмици след въпросната случайна среща навръх Нова година БФС подписва договор с фирма на Дан Тан за провеждането на приятелската среща между България и Естония. Мачът в турския курорт Анталия завършва 2:2, като и четирите гола падат от дузпи. Веднага след последния съдийски сигнал става ясно, че на въпросната среща са заложени почти 7 млн. долара в азиатски букмейкърски къщи.

ФИФА се заема със случая и след кратко разследване нарежда резултатът от въпросната среща да бъде анулиран. От световната футболна централа обаче оневиняват изцяло футболните федерации на България и Естония и хвърлят цялата вина за компрометирането на мача върху реферите.

Години по-късно снимката от сингапурския ресторант излиза на бял свят, но Борислав Михайлов напомня на своите врагове, че ФИФА е свалила подозренията си от БФС, а скандалният двубой е влязъл в учебниците как един резултат може да бъде нагласен и без знанието на главните действащи лица. Обясненията на подалия наскоро оставка шеф на БФС не успокоиха духовете у нас и той многократно бе атакуван по тази тема от Димитър Бербатов в продължаващата и до днес битка кой да управлява българския футбол.

За Дан Тан скандалният мач също носи куп проблеми в допълнение към добрата парична печалба. След раздухването на случая в средата на 2011 г. партньорските служби по света най-сетне се активизират и тръгват по следите му. Трябва да се отбележи, че разследването и доказването на подобен вид престъпления е изключително трудна работа.

Просто всички участници в схемата получават щедра награда за труда си и след това нямат никакъв интерес да разказват подробности кой с кого се е разбирал за броя на дузпите, картоните и дори ъгловите удари още преди да е даден първият съдийски сигнал.

Може би и заради това българската прокуратура така и не постигна никакви значими успехи в това направление и поне според статистиката на осъдените – нашето първенство е едно от най-чистите в света.

На други места по света обаче прокурорите се оказват по-работоспособни и успяват да ударят право в сърцето престъпния синдикат на Дан Тан. Много скоро след провеждането на зле скалъпеното представление с участието на българския национален отбор е стартирана „операция Вето“, по време на която са проучени стотици съмнителни футболни двубои Разследващите тогава твърдят, че царят на „черното“ тото е участвал в манипулирането на над 400 мача от евротурнирите.

Уреждани са дори световни квалификации. Разплитането на престъпната схема става възможно благодарение на показанията на Уилсън Радж Перумал, който преди това е сочен за дясна ръка на Дан Тан.

Притиснат от ченгетата, сингапурецът се съгласява да говори с условието, че ще получи статут на защитен свидетел. Неговите показания се оказват достатъчни да бъдат арестувани десетки лица, сред които и техният началник.

В крайна сметка Дан Тан ту влиза, ту излиза от ареста, но общият му престой зад решетките възлиза на почти 6 години. Това е твърде дълъг период за толкова динамичен бизнес и в крайна сметка сингапурецът не успява да се задържи на гребена на вълната.

За известно време той потъва в анонимност и ето че един прекрасен ден съвсем случайно качва в таксито си българи, които го разпознават. Някогашният бос обаче се прави на ударен и отказва да признае за миналото си. А то, както вече стана ясно, е изпълнено с превратности. Запознати с житието и битието на царя на „черното“ тото не изключват възможността таксиметровите услуги да са само параван за далеч по-доходоносните дейности на комбинативния бизнесмен. Завръщането му като лидер на световния престъпен синдикат обаче изглежда почти невъзможно, при положение че беше осветен от полицейските прожектори и вече е следен на всяка крачка. Ако пък вие имате път до Сингапур, се вгледайте в шофьора, който ви вози. Нищо чудно да попаднете на човека, който не чак толкова отдавна въртеше бизнес за стотици милиони долари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *