Нашенци полудяха по черното злато у нас „мумио“ –

Нашенци полудяха по черното злато у нас „мумио“ -

Златоградското село Кушла е единственото находище у нас на природния лек „мумио“. То представлява черна лепкава пръст, съдържаща в себе си високи нива на полезни метали като калций, магнезий, цинк и др. Природният материал е добре познат на учените в БАН, защото в продължение на години те изследват неговия състав, но не могат да открият на какво се дължи лечебната му сила.

Местните пък казват, че няма нещо, за което да не може да помогне – от това да излекува счупени кости, натъртвания, артрити до това да разреши едни от най-големите проблеми на храносмилателната система.

„От както по медиите тръгнаха репортажи за селото и мумиото ни, все по-трудно става да го намериш, защото интересът е наистина голям. За да се стигне до него, трябва да се копае 2-3 метра надолу в земята. В Кушла има една определена жила, която ние си знаем и от която излиза черната благородна пръст.

Измиваме добре, прецеждаме и оставяме да съхне на слънце. След това оформяме 150 грамови топчета, които могат да се разтворят във вода или да се превърже контузеното място“, разказват с ентусиазъм местните продавачи и лечители, които нямат търпение да посрещнат туристи в селото и да им предложат от своето богатство.

Ненапразно мумиото е получило прозвището „черното злато на Родопа планина“, защото може да се каже, че освен по полезните свойства, то прилича на благородния метал и по цената, на която се продава – от 9 до 12 лева за топче.

И ако до преди 10 години много малко хора знаеха за него, то сега няма човек, който да не е чувал за лековитата кушленска пръст и да не иска да се докосне до нея. Затова пък помагат местните – готови са да я продадат на всеки и да я изпратят по куриер дори до чужбина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *