Проф. Кантарджиев обяви 2-те лекарства, които лекуват грипа-Видео

Проф. Кантарджиев обяви 2-те лекарства, които лекуват грипа-Видео

Още не идва краят на грипа. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на bTV по повод разпространението на грипната епидемия в страната.

Той обясни, че в момента се разпространяват две инфекции – сезонният грип и коронавирусът. Шест пъти е повече сезонният грип, отколкото коронавирусът. Над 70% преобладава грип А, докато грип B e под 5%, около 3%. В София 83 на 10 000 са болните от грип, а средно за страната са 159 на 10 000.

По думите му епидемията отминава, когато заболелите от тип B се увеличат, на фона на доминиращия тип А. Според него обаче това е все още не е факт и тепърва в София ще се разболяваме.

Проф. Кантарджиев заяви, че има две лекарства, които лекуват грип и се изписват с рецепта. Може и да се предприеме профилактика с едното от тях. Клиничната картина за грипа е еднаква, като грип В по-трудно се поддава на лекарствата.

Експертът призова да се спазват правилата, които са въведени срещу разпространението на грипа в страната.

Той се пошегува, че умишлено не казва имената, защото по време на пандемията от К-19 е прочел за себе си, че имал имоти с лимони в Гърция и затова препоръчвал лимон.

„За всяко болно гърло полезен е лимонът“, каза проф. Кантарджиев.

Симптомите на грип се проявяват много бързо – Засяга се само лигавицата на белия дроб. За два часа вдигаш температура, суха и болезнена кашлица, страх от светлината, болки по ставите и мускулите“, припомни той.

Проф. Кантарджиев посочи, че има повече случай на скарлатина в сравнение с миналата година заради неправилно използване на антибиотици. Скарлатината трябва да се лекува с най-евтините антибиотици, но родителите не искат, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *