Къщата на леля Албена е пълна с цветя-Орхидеите са разкошни! Попитах как го постига, тя ми показа шише с надпис-МЛЯКО ЗА ОРХИДЕИ

Къщата на леля Албена е пълна с цветя-Орхидеите са разкошни! Попитах как го постига, тя ми показа шише с надпис-МЛЯКО ЗА ОРХИДЕИ

in ЗА ДАМИТЕ 12.02.2024 2 Views

Веднъж, докато бях на гости при леля Албена, забелязах голям матов флакон със странен надпис. Този съд много ме заинтригува, защото на него с изрядния почерк на леля ми беше написано: „ мляко за орхидея“.

Къщата на Албена е буквално пълна със саксии с растения, тя разбира цветарството като никой друг . Но самата мисъл за подхранване на орхидеи с мляко лично на мен ми се стори абсурдна! За щастие леля ми подробно ми обясни какво точно прави с цветята.

Буйно цъфтящата орхидея е не само великолепна украса за всеки дом, но и причина за законната гордост на домакинята . Виждате ли, тези деликатни и уязвими цветя изискват изключително внимателно отношение. Картината на стената може да се почиства от прах веднъж седмично. Бижуто стои тихо в кутията с месеци. Но орхидеите се нуждаят от ежедневна грижа!

Общите предци на домашните и дивите орхидеи са дошли при нас от тропическите ширини . Ето защо в нашия район това луксозно цвете изисква специално отношение. Има много фактори, от които зависи цъфтежът на една орхидея! По-долу ще изброя най-важните – тези, без които нашата красота определено няма да цъфти.

Грижи

Първо, в помещението, където расте орхидеята, е необходимо да се поддържа стабилна температура на въздуха . Препоръчително е температурата там да не пада под двадесет градуса по Целзий. Но не може да се повиши над двадесет и пет градуса по Целзий! Деликатното цвете изисква също толкова деликатен баланс.

Както споменах по-горе, орхидеите са деца на тропиците и тропическите условия са идеални за тях . Следователно влажността в стаята с орхидеята трябва да е висока. И накрая, ще подчертая, че нашето цвете се нуждае от ярка, но разсеяна светлина. Да, да, разбрахте всичко правилно, орхидеята трябва да бъде защитена от преките слънчеви лъчи.

Въпрос на торене

Сега можем да започнем да говорим за торове за орхидеи. Сред най-популярните торове за нашето цвете са по-специално черупките от яйца . Неговите фрагменти са богати на калций, така че инфузия на яйчени черупки ще бъде изключително ефективна за поддържане на здравето на орхидеята.

Специалистите препоръчват също да поръсите орхидеите със зелен чай и да ги поливате с вода от ориз или картофи. Чаят трябва да се използва веднъж месечно, той ще насити почвата в корените на растението с азот. Водата от ориз или картофи ще даде на орхидеята калий и фосфор. Уверете се обаче, че тази течност не съдържа сол.

И накрая, млякото от орхидеи служи като отличен източник на няколко важни микроелемента ! От тук растението ще получи магнезий, калций, калий и фосфор. Просто разтворете една супена лъжица домашно краве мляко в половин литър утаена вода със стайна температура. С получения разтвор намажете орхидеята. Повтаряйте процедурата веднъж на две седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *