Отглеждане на домати по метода на Игор Маслов – богатата реколта Ви е гарантирана!

Зеленчуците играят много важна роля в диетата на човека. Те насищат тялото с фибри и също така помагат да се получи необходимото количество витамини, минерали и хранителни вещества. 

Сред всички зеленчуци в света доматите са придобили най-голяма популярност. Те присъстват в по-голяма или по-малка степен в повечето рецепти на всички кухни по света. Но отглеждането на домати не е лесен процес. Разбира се, има някои тайни, които да го опростят. Например, използвайте метода на Маслов.

За първи път срещнах трудности при отглеждането на домати, когато купихме дача със зеленчукова градина. Решихме да засадим любимите зеленчуци и билки на нашето семейство на парцела. Вярно, оказа се, че някои от тях са по-лесни за закупуване, отколкото за отглеждане сами. Това важеше особено за доматите, чиито стъбла непрекъснато се чупеха от вятър и проливен дъжд.

Разбира се, опитахме се да ги вържем, но това изискваше толкова много време, че вече искахме да се откажем от идеята да засаждаме домати. Но един съсед дойде на помощ и разказа за един много интересен метод. Изненадващо, проработи!

Отглеждане на домати по метода на Маслов

Този метод за засаждане на домати е изобретен от инженер Игор Маслов. В продължение на много години той наблюдава как те растат и се развиват. Така Маслов видял, че растенията активно произвеждат допълнителни корени. Те изглеждат като малки светли туберкули на стъблото на разсад. В същото време допълнителните корени са в състояние да проникнат в голяма дълбочина на почвата, здраво закрепвайки се в нея.

В същото време много градинари засаждат домати вертикално в дупката. В същото време те поддържат тази позиция на стъблото, като редовно привързват растението. Тъй като след засаждането пълноценният корен няма време да се образува, растението изисква допълнителен тор и засилена грижа. Доматът цъфти, но плодовете често не достигат зрялост и окапват зелени.

Но Маслов забелязва, че при естествени условия, без да е повдигнат на височина, доматът лежи на земята и след това от туберкулите в долната част на стъблото се появяват корени, които много бързо се фиксират. По този начин можем да кажем, че доматът ще се свие в естествената си среда. На това се основава методът на отглеждане на Маслов.

Как да отглеждаме домати: тайният начин

Има два варианта за отглеждане на домати по метода на Маслов. И двата се основават на подпомагане на естествения растеж на доматените издънки.

Първи начин

На мястото, където планирате да засадите домати, трябва да направите малък ров, чиято дълбочина ще бъде 10-12 см. Моля, имайте предвид, че трябва да се направи в посока от север на юг.

Подгответе почвата и след това спуснете разсада в нея, като ги поставите не прави, а под ъгъл. Така не само коренът, но и по-голямата част от стъблото попада в почвата. Първо, листата трябва да бъдат отстранени от частта на стъблото, която ще бъде в земята. Горната част на домата също ще бъде насочена настрани. Тъй като клони на юг, растението постепенно ще се изравни.

Предимството на този метод е, че засаждането на домати отнема много по-малко време, отколкото при класическия метод. В допълнение, отглеждането на домати по този начин ви позволява да използвате разсад, който е надраснал нивото, необходимо за засаждане. В същото време растението развива голям брой корени, което след това ще му позволи да се закрепи добре в почвата.

Втори начин

За да приложите втория метод, първо трябва да засадите разсад от домати на голямо разстояние един от друг –  приблизително 80–100 см.

Трябва да се грижите за растението както обикновено. След като растението е малко фиксирано в земята и стъблото расте, преминете към самия метод.

Отстранете листата от долната част на стъблото. След това внимателно наклонете издънката към земята и я закрепете или вкопайте, като оставите на повърхността само горната част с височина 10–12 cm.

Поливайте леглото с топла вода.

Много скоро клоните ще започнат активно да растат и да произвеждат цвят. Засаждането на домати по този начин произвежда мощни храсти. И тъй като яйчниците растат по цялата повърхност на стъблото, а не само на върха, плодовете се появяват и по цялото стъбло. По този начин тежките домати не счупват стъблото, което прави добива много по-висок. Според фермерите добивът на домати, засадени по този начин, се увеличава с 80%.

Както можете да видите, отглеждането на домати по метода на Маслов ще помогне да се увеличи добивът на културата, както и да се намали времето, прекарано в грижи за леглата. И за да не купувате специален тор за домати, пригответе го от обикновени овесени ядки .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *