Уред, разработен от нашенци, е хит при автоджамбазите в чужбина

Уред, разработен от нашенци, е хит при автоджамбазите в чужбина

В дигиталната ера дори крадците на коли са минали на различни електронни пособия, за да прихванат безключовата система. За съжаление, в Италия вече писнаха от българска връзка в набавянето на необходимите джаджи. Някои от тях се продават свободно в София и вършат отлична работа. Но всичко по реда.

При автомобилите, които се отварят и палят без ключ, е възможно да стане обир без разбиване, а с прихващане на радиосигнала, излъчван от дистанционното управление. „Code grabber“ е най-модерният уред, който става популярен в Италия, най-вече в Рим, пише automedia. С него се крадат все повече коли, като не е нужно апашът да влиза с взлом. Достатъчен е този малък уред, който прихваща кодовете на собственика и ги използва, за да имитира оригиналния сигнал.

Действа безотказно не само при най-новите автомобили, но и при тези, произведени сравнително по-отдавна. Устройството също така може да отваря без грижи гаражни щори, автоматични врати, така че заключването на колата в закрит паркинг хич не е гаранция.

Римската серия от подобни кражби е само една от филма. Още през 2021 година в Генуа има 63 ареста заради метод, известен в Италия като „Грузински“. Там атакувани са точно гаражни врати и щори. На следващата година в Милано агентите на полицията арестуват 48-годишен мъж за кражба на коли с „техника за дистанционно управление“. Никаква изненада, мъжът е от Грузия. Минавайки през годините, сигурно мнозина шофьори ще си обяснят вече мистериозното изчезване на колата им.

Истински хит сега е „Pandora P24“. Това е уред с български произход (но руско производство ). Създаден като помощник на ключари, той е използван за извършване на големи грабежи. Действието му е колкото просто, поне на думи, толкова и дяволско. Всъщност Pandora е в състояние да възприема честотите на електронни устройства като блокове за управление на автомобили, както и електронни щори, като ги отваря, без да ги повреди по никакъв начин колата.

Pandora Ferrari DXL, например, успява да отвори вратите на много автомобили от гамата Aston Martin, Audi, Ford, Jaguar, Hyundai, Kia, Land Rover и др. Списъкът е много дълъг.

Този модел може лесно да бъде закупен в Интернет, но чрез плащане в биткойни. Покупката е обобщена по следния начин на въпросния сайт за поръки: „Бърз паричен превод на Western Union (Money Gram, Ria Transfer) или предплатена покупка при лична среща в България, в град София. Ще Ви бъде издадена касова бележка (документ), удостоверяваща, че сте направили авансовото плащане и в рамките на 2-3 дни можете да го получите лично в София от нашия магазин. Продуктът е винаги наличен в нашия магазин в БЪЛГАРИЯ. Или изпращам от България с куриер на DHL със 100% аванс“.

Бърз преглед на автора откри такива сайтове за поръчка. Един от моделите на Pandora се продава срещу 4000 евро, има оставен и български мобилен номер.

Също от 2022 г. е новината за използването на странен модел, много подобен на играта „Game Boy“ с цена от 23 385 евро. Друг „Code grabber“ прилича на стар телефон Nokia 3310 и изглежда се използва предимно при кражби на Toyota, Lexus. Тези инструменти са измислени по правило в Източна Европа и са особено развити особено в Грузия (това е причината за „грузински метод“), но също така в Румъния и в Русия. За България стана въпрос. Продажбата им е напълно законна в някои страни . Накратко, няма нищо неприкосновено. Всичко, което е създадено за отваряне, рано или късно може да бъде отворено.

За всеки проблем , за щастие, има и решение . Какви предпазни мерки може да спрат крадците на кодове? Продават се алармени системи против кражба , които са по-устойчиви на тези на апашите. Също така е препоръчително да инсталирате алармена система с технология против прихващане на код .

По-традиционните съвети включват паркиране на все пак безопасно и осветено място, както и да не забравяте ключовете в колата. Иначе казано, все мерки, които помагат и срещу старомодните разбивания на коли заради кражба на самия автомобил, но по-ценно радио или забравен лаптоп на задната седалка.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *