Денков и Габриел започват преговори за нов кабинет

Денков и Габриел започват преговори за нов кабинет

Следващите дни ще бъдат ключови за управлението, а Денков и Габриел имат желание да се постигне съгласие. Това стана ясно от отговорите на министър-председателя Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел на журналистическите въпроси след отчета, представен от членовете на Министерския съвет, предаде репортер на „Фокус“.

Габриел бе категорична, че преговорите за бъдещо управление ще се водят единствено между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Това, което е важно в преговорите, е да се влезе с конкретни документи, ясни приоритети и с желание да се постигне съгласие“, заяви Денков.

Той е уверен, че с Мария Габриел ще влязат в преговорите с необходимата конструктивност и желание да се постигне резултат.

„Преговорите ще протекат точка по точка. Там, където имаме различие, ще търсим компромис и от двете страни“, каза още Денков.

Мария Габриел бе попитана с кои министри ще работи. Тя каза, че това зависи от доверието, координацията и механизма за взимане на решения. Вицепремиерът настоя имената да станат ясни, след като всички други приоритети бъдат уточнени и ясно дефинирани между управляващите партньори.

„Мисля, че следващите дни ще бъдат ключови за преговорите. Ще остана вярна на правилото „мълчанието е злато“. За да си дадем шанс и преговорите да протекат в детайл, означава да говорим по-малко. Въпросът е начинът, по който се случват решенията, така да се обсъдени предварително, че да не се оказваме в ситуации, при които разбираме от медиите“, заяви Габриел.

Според нея това правителството вече е показало, че когато има желание и воля, резултати могат да бъдат показвани.

По отношение на сроковете, в които да се постигне съгласие, Денков каза, че се надява това да се случи в следващите няколко дни.

Относно с кой проучвателен мандат трябва да бъде излъчено едно следващо управление, премиерът заяви, че според него това трябва се случи с този на ГЕРБ-СДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *