Летен апокалипсис вещаят синоптиците

Летен апокалипсис вещаят синоптиците

Лятото на 2024 година идва с изключително тревожни прогнози за голяма суша и екстремно високи температури.

Миналата 2023 беше отчетена като най-топлата досега, но тази може би ще задмине всякакви рекорди. Липсата на валежи през зимните месеци дава отражение на културите и овошките, които на места в Италия са пред загиване. Точно за нея са и най-мрачните прогнози.

Прогнозите на Европейската комисия са за по-топла от обичайното пролет.

Нивото на водата е определено като критично в южните райони на Италия. В Сицилия резервоарите са под ниво и ще се наложи ограничение на потреблението още преди настъпване на лятото, предаде кореспондентът на БТВ от Италия.

Само през декември 2023 г. липсата на валежи надхвърля 80% между провинциите Етна и Катания. Асоциациите на земеделските производители възнамеряват да поискат от централното и регионалното правителство да признаят състояние на природно бедствие.

Извънредно положение с водата има и на остров Сардиния. В резервоарите има приблизително 900 млн. куб. м вода при капацитет от над 1800 млн. куб. м. Ситуацията е довела до приемането на редица ограничителни мерки, включително забрана за напояване, от което обаче посевите страдат.

И този проблем ще продължи да се задълбочава. Промените в климата станаха много бързи, повишението на средните температури се отчита вече в градуси, а не десети от него. За идващото лято синоптиците споделят, че 40 градуса са новите 30 и ще станат обичайни за този период.

Всичко това ще постави на карта изхранването на населението на земята, тъй като най-засегнати са земеделските култури, а след тях и икономиките на държавите.

Не на последно място е и здравето и оцеляването на населението, особено в страни като България със застаряващо такова. С природата никой не може да се бори, остава вариантът ние да се пригодим към нея за да гарантираме оцеляването си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *