Краят на света ще е петък 13.11.2026

Краят на света ще е петък 13.11.2026

На човечеството не му трябва катаклизъм, за да се унищожи, гласи Уравнението на Страшния съд.

Краят на света идва на петък, 13-ти, през ноември 2026 г. Това гласи предсказание, направено не от екстрасенс, общуващ с духове и гадаещ по звезди, боб или капачки, а от един от най-сериозните учени на нашето време – Хайнц фон Фьорстер. Самата прогноза е плод на тежки и добре пресметнати уравнения и е публикувана за пръв път през 1960 г., и то не къде да е, а в брой на научната Библия – списание Science.

Формула

В това издание ученият извежда формула, известна и до ден днешен като Уравнението на Страшния съд и превърнала се в легендарна в научните среди. Тя се ползва при направата на прогнози за развитието на човечеството и сега.

Най-общо казано, екипът на Фон Фьорстер от Университета на Илинойс прави изчисления върху нарастването на човечеството и темповете, с които се увеличава производството на храна. По това време човечеството е било 2,7 милиарда души. И всички направени изчисления водят до идеята, че на 13 ноември 2026 г. ще настъпи фаталният петък – ден, когато човечеството ще бъде изправено пред две основни алтернативи – да гладува (и да се самоизяжда) или да се самоизбива.

Хайнц фон Фьорстер

 Хайнц фон ФьорстерУИКИПЕДИЯ

Разум

Основно условие в тази теория е човечеството преди въпросния петък, 13-и, да не се избие в ядрена война или да няма друг мащабен катаклизъм като падане на астероид, които унищожават населението. Хайнц фон Фьорстер отбелязва, че е напълно възможно да дойде един момент, когато човечеството ще бъде в положение постоянно да се увеличава и постоянно да нараства производството на храна, като има такова справедливо разпределение на ресурсите, че то задоволява всички. Но и тук няма да има много дълъг момент на равновесие, защото Земята няма да е в състояние да издържи милиардното население.

Ученият твърди, че когато дойде момент човечеството да се увеличава двойно на всеки девет месеца, то каквито и технологии за производство на храна да се измислят, няма да могат да насмогнат на този ръст. И тогава ще настъпи колапсът.

Малтус

Всъщност Уравнението на Страшния съд на Хайнц фон Фьорстер изважда на математически език теорията на Томас Малтус, публикувана в Кеймбридж през 1798 г. в неговото „Есе за законите на населението“. Според нея, ако не се ограничи, човечеството върви към демографска катастрофа. Населението се увеличава в геометрична прогресия, докато средствата за изхранването му – в аритметична.

В тази теория това, което държи населението под контрол, са нещастията (войни, епидемии, глад, болести и катаклизми), моралните ограничения и покварата (към които той включва убийства, предпазване от забременяване и хомосексуалност).

А сп. „Тайм“ в съвремието възкликва:

„Още от времето на Малтус (1766-1834) пророците на гибелта предупреждават, че ако човешката раса не спре да се възпроизвежда толкова бързо, то тя в крайна сметка ще изчерпи наличните хранителни запаси. Но всеки път, когато песимистите са определяли дата за това нещастно събитие, се оказва, че грешат. В напредналите страни технологията за производство на храни е изпреварила значително нарастването на населението.

САЩ, с тежкия си излишък от реколта, са по-далеч от глада от всякога, а и много други страни са в същото състояние. Само изостаналите в технологично отношение страни сериозно усещат натиска на населението, но могат да избегнат съдбата, като подобрят технологиите си“.

Коруин

Не може да не споменем все пак кинокласиката „Междузвездни войни“. В тази далечна галактика столицата и на републиката, а по-късно и на империята е Коруин. Тя е една планета-град, разположен на множество нива. Дали Земята я чака подобна съдба – да се превърне в един единствен пренаселен град – това едва ли и внуците ни ще доживеят да видят.

Иначе 13 ноември 2026 г. е пореден ден, определен за край на света. Както във вицовете за един от предишните свършеци на цивилизацията – в петък е краят на света, в неделя сме с махмурлук, а в понеделник всички пак сме на работа.

Що се отнася до Фон Фьорстер, то той е бил известен и с чувството си за хумор. Уравнението на Страшния съд едва ли е хумор, но определено е едно предупреждение към човечеството за по-внимателно и по-справедливо разпределение на суровините.

Тази година има два фатални петъка, 13-и – през септември и декември. Но за тях, като му дойде времето.

Георги П. Димитров

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *