Легендарен пловдивчанин сподели за голямата си любов

Легендарен пловдивчанин сподели за голямата си любов

„Срещнах голямата любов и с Боряна никога не сме имали проблеми. Никога и не сме се карали. Това е човекът за мен, убедил съм се в това“.

Така Йордан Йовчев – първият ни гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта и единственият българин взел участие в шест олимпиади, говори за спътницата си в живота – съпругата му Боби.

Той бе основен в гост в предаването „Животът по действителен случай“ по Би Ти Ви.

„С жена ми се срещнахме, докато бях контузен и се придвижвах с патерици. Запознахме се в кафето до нас в Пловдив. Аз нямах много опции за движение и всеки ден си говорихме, пиехме кафе, намирахме общ език и много се харесахме. Направи ми впечатление, че много си пасваме. И после като махнах гипса, почнахме да излизаме по заведения. И така тръгнаха нещата. Тя много ме разбира, компромиси също прави, защото приемаше моите отсъствия от града. Когато почнаха и успехите ми, много ме поддържаше. Малко са хората, които могат да направя това, което тя направи за мен“, благодарен е Данчо.

Шампионът ни по спортна гимнастика си спомня като днес и моментът, когато и присъствал на раждането на сина си.

„Странно усещане беше. Гледаш едно малко нещо, което не прилича на нищо, като всички деца – неоформени, грозни. Едни черва се вадиха, едни неща, не ми стана лошо. Гушнах го, аз гледах много да не сбъркам като рязах пътната връв на бебето. Джордан днес е на 23 години. Той се занимаваше дълги години с тенис на корт, преподаваше и сега учи трета година в Хюстън и друга работа работи. Много съм горд с него“, споделя Йовчев.

В личния си живот той никога не е имал проблеми със съпругата и сина си, но в професионалния разочарования не липсвали.

„Едно от най-големите ми беше в Атина през 2004-а. Отидох на тези игри в пика на формата си и оправдах очакванията си като представяне. Изпълних най-добре съчетанието и трябваше да бъда олимпийски шампион. Това е признато след състезанието от всички. Онзи ден остава ключов за мен, защото не спечелих титлата, но получих една съпричастност на световно ниво и огромна симпатия и подкрепа в България.

Реално тогава станах Данчо Йовчев в смисъла на уважение, на разпознаване и на това, че хората видяха какво мога. Това ограбване, защото точно това си беше, ми донесе любовта на хората по един странен начин. И, да – днес не седя в историята на спорта като олимпийски шампион, но спечелих друго, не по-малко важно нещо.

Не тая лоши чувства към гръцкия състезател, защото в нашия спорт имаме кодекс на взаимно уважение. Тогава Юри Кеки ми вдигна ръката и това е предостатъчно за мен, а и хората знаеха кой заслужава да е шампион. Това е пиковият момент“, сподели Данчо.

От декември 2008 г. той е председател на българската федерация по спортна гимнастика, припомня Джи Зона.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *