Тук е забранено да сте навън от 10 до 17 часа: Животът е ад, хората работят от полунощ, но имат безплатни лекарства и не плащат данъци

Безмилостното слънце принуди властите в страната да въведат закон, който не позволява на хората да излизат навън, когато горещините са в пика си.

Уалид Алками е екскурзовод и жител на Кувейт, където безмилостната жега принуждава жителите да бягат през лятото.

Кувейт горещини

Човекът, израснал в най-горещия град в света, свидетелства, че всяка година там става все по-горещо.

Уалид е прекарал целия си живот в Кувейт, мястото, което екскурзоводът казва, че „никой никога не се мести“.

На 21 юли 2016 г. метеорологичната станция Mitribah в северен Кувейт регистрира температура от 54 градуса по Целзий (което е третата най-висока температура в света).

Учените по климата предупреждават, че страната се затопля по-бързо от останалия свят, като се очаква температурите да се покачат с около 5,5 градуса по Целзий до края на века в сравнение с 2000-те години.

Кувейт температури

През 2021 г. температурата достигна над 50 градуса по Целзий за 19 дни, рекорд, който може да бъде подобрен тази година.

„В момента времето е перфектно. Сутринта е 19 градуса, вечерта – 17 градуса. Но в средата на юни температурите надхвърлят 50 градуса. Това е най-топлият град в света“, каза туристическият гид Уалид.

„Всички се опитват да стоят на закрито, защото навсякъде в Кувейт има климатик. Повечето от жителите се спасяват от жегата и летят далеч от Кувейт. Бизнесите се затварят. По закон не можете да работите на открито от 10 до 17 часа, така че работниците работят от полунощ до сутринта.“

Кувейт нощен живот

В почти всички затворени обществени места има климатици, а улиците са покрити с пръскачки. Правителствената забрана за работа на открито от 10:00 до 17:00 часа е в сила през летните месеци и има за цел да предотврати смъртта на хора в постоянно заплашителното време.

Ако обаче бързате към Кувейт, може да забележите, че правилото не важи навсякъде. Работниците, които наскоро емигрираха в страната, работят при високи температури, покривайки цялото си тяло от главата до петите, за да се спасят максимално от безмилостното слънце.

Кувейт условия

„В Кувейт става все по-горещо. Така е от години. Всяка година става все по-горещо. Тревожа се за глобалното затопляне. На всеки няколко години се увеличава с половин градус. Но ние няма да мръднем“, каза Уалид.

„Тук валутата е една от най-мощните в света, не плащаме данъци, всичко е субсидирано от правителството, цените на горивата са два пъти по-ниски от Саудитска Арабия. Лекарствата и образованието са безплатни“, каза Уалид Алками.

 

About Натали Славчева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *