Тайнственият камък в западните Родопи, чиято магическа сила остава неразгадана –

Тайнственият камък в западните Родопи, чиято магическа сила остава неразгадана -

Високо, някъде в западните Родопи, една жена е поела по тежък път. По стъпките й ходят хиляди хора с надеждата да намерят лек.

Последната им спирка е тайнственият камък, чиято магическа сила остава неразгадана и до днес. Крибул е малкото село на голямата надежда. От години селището е известно с местността „Скрибина“ и с камъка. Легендите разказват, че той лекува всички болести, стига достатъчно силно да вярваме. Случило се е и на Юлия Земеделска. Преди 10 години се разболява тежко и оцелява благодарение на скалната арка. Тогава 74-годишната жена дава обет – да помага на хората докато е жива, разбра Ко4.

Вече над 10 години баба Юлия върви към трудния път на изцелението и всеки ден поема мъката на стотици хора.

„Аз не ги лекувам хората. Само им лея куршум и ги водя на камъка. Вярата ги лекува. Аз не съм по-нагоре от лекаря“, споделя Земеделска пред репортера на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова.

Всяка сутрин възрастната жена тръгва към камъка. Доскоро е изминавала 6-те километра от дома си до скалния масив сама или на магаре. Но тежестта на годините я принуждава да стига до мистичното място с джип.

Сам-сама, с една торба в ръка, баба Юлия си проправя път през гъстата гора осеяна с дрехи.

Баба Юлия село КрибулВсяка от тях символично носи частица от болката на стотиците хора, тръгнали да търсят изцеление от камъка. Едва когато човек е изпълнен със силна вяра, чудесата започват да се случват, твърди лечителката. Казва още, че през годините е станала свидетелка на неща, които и тя самата не може да си обясни. И говори с уважение към змията – пазителката на камъка.

При нея ежедневно минават повече от 50 души. Всеки с болестта си, с отчаянието и с надеждата си. И тя им помага. Не връща никого и не иска нищо в замяна. Стига ѝ само едно „благодаря“, както и новината, че човекът вече е оздравял.

Местните я наричат и баба Хава, но по-известна е като Юла – българското ѝ име, дадено ѝ по време на възродителния процес. Правени са няколко телевизионни предавания за лечителката от село Крибул, която наследява таланта си от своята майка. Дарбата ѝ обаче нараства в пъти повече, след като успява да се излекува от рак на черния дроб и дебелото черво. Страданията ги помнела и до днес, защото били нечовешки.

От години селището е известно с местността Скрибина и с камъка, за който се смята, че има свръхестествена енергия.

Легендите разказват, че той лекува всички болести, стига достатъчно силно да вярваме. Случило се е и на самата Юлия Земеделска. Преди 11 години тя се разболяла тежко и оцелява благодарение на скалната арка. Тогава 75-годишната жена дала обет – да помага на хората, докато е жива.

Мистериозен камък цели в РодопитеВсяка Божа сутрин възрастната жена тръгва към камъка. Доскоро е изминавала 6-те километра от дома си до скалния масив сама или на магаре.

Но тежестта на годините я принудила вече да стига до мистичното място посредством джип. Сам-сама, с една торба в ръка, баба Юлия си проправя път през гъстата гора, осеяна с дрехи. Всяка от тях символично носи частица от болката на стотиците хора, тръгнали да търсят изцеление от камъка. Едва когато човек е изпълнен със силна вяра, чудесата започват да се случват, твърди лечителката. Казва още, че през годините е станала свидетелка на неща, които и тя самата не може да си обясни.

И говори с уважение към змията – пазителката на камъка. А след повече от 5 часа на скалата баба Юлия продължава да помага на нуждаещите се и в дома си. След залез-слънце обаче идва ред и на дългите нощи, в които възрастната жена не може да се отърси от болката на хората. Според думите ѝ чувствала по тялото си каквото и те, а в сънищата си виждала какво им предстои – изцеление или смърт.

Източник: ТРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *