Лечебното място в Родопите, което дори Александър Македонски е посещавал

Лечебното място в Родопите, което дори Александър Македонски е посещавал

Скрита дълбоко в сърцето на Средните Родопи се намира малката община Баните. Място, което е сякаш целунато от Бога – красиво, с девствен природа и изключително гостопримени жители. Толкова е тихо и спокойно, че човек може да чуе мислите си.

Мястото, където се зародила съвременната община преди повече от 70 години, е като свещено – тук бликат извори с минерална вода, но не каква да е вода – това е най-добрата и лековита вода в цяла България. По минерализация водата в Баните е сравнявана със световно известния чешки курорт Карлови вари. Тя е хипертермална 42 ⁰С, рН 7,2 с обща минерализация 0,94 g/l, съдържаща хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви и флуорни йони и метасилициева киселина в колоидално състояние.

Това е и причината в специализираната болница за рехабилитация да идват много българи и чужденци, които имат проблеми в опорно-двигателната система, заболявания на периферната нервна система, на стомашно-чревния тракт.

Легендата разказва, че самият Александър Македонски посещава мястото със златната си колесница да се лекува.

Село Баните изглежда като добре подреден курорт. Населението от всички села в общината наброява около 4000 души, като не малка част от къщите са разположени по склоновете на планината. В самия му център има и римска баня, за която има планове да бъде реставрирана и отворена за посетители. В общината има и църква, която работи в неделя от 9 до 10.30 и по празниците.

Тук може да похапнете вкусен пататник, родопски клин. Всяка година се организира и традиционен събор, на който се върти обичайното чеверме. Големите майстори на печеното на шиш агне разказват, че истинското родопско чеверме става най-добро от едногодишно животно. Ритуалът по приготвянето продължава поне 5 часа.

За любителите на туристическите разходки и преходите тук се намират и няколко екопътеки – Загражденска, по която могат да се видят малки водопади, горски пътечки и беседки за отдих, екопътека “Вишнево-Гълъбово-Дяволски мост“, туристическа пътека “Малка Арда“, Велосипедната пътека, “Самотното дърво“, която носи името си от стария 100-годишен бук, който стои там и е обявен за защитен. Последната екопътека е “Оряховските водопади“, която се изминава за около час и половина, а покрай нея могат да се видят три красиви водопада.

В непосредствен близост до Баните е връх Свобода, както и археологическите разкопки на цели пет тракийски светилища. По пътя нагоре към върха минавате през 50 чешми, построени от местните жители. До хижа “Свобода“ се стига по асфалтиран път, а оттам до върха водят 604 стъпала. Там може да видите гробницата на Енихан баба и паметната плоча на Момчил юнак, пазителят на Родопите.

И до днес се вярва, че връх Свобода е зареден с лечебна сила, едни дават курбан за здраве, а други задължително преспиват в подножието на върха.

От Пловдив до община Баните може да се стигне през Асеновград, Бачково, Чепеларе или през Асеновград, Кърджали и Ардино. Всъщност точните километри са следните: 253 км са от София, 106 – от Пловдив и 50 от Смолян.

По който и от двата пътя да поемете, те са в доста добро състояние и са новоасфалтирани, което спомага за преодоляване на планинските завои. От двете страни на пътя могат да се видят невероятно красиви поляни, пасища, ливади с цветя и коне или овце.

Местните съветват туристите да направят задължително шест неща по време на престоя си в Баните: вана с минерална вода, похапване на традиционни родопски ястия, посещение на фермата за тракийски коне в Дрянка, лов и риболов, панорамна снимка от местността „Самотното дърво“ и не на последно място – да посетят празника на община Баните, който се провежда на 5 и 6 май.

Тази година празненствата започват още от 4 май, като е предвидена богата културна програма. Графа, Преслава, Тони Димитрова, Виевсата фолк група са само част от репертоара по време на тридневните празненства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *