21 години от кончината на легендарен наш актьор, а децата му не искат и да говорят помежду си –

21 години от кончината на легендарен наш актьор, а децата му не искат и да говорят помежду си -

През този април се навършват 21 години от смъртта на големия актьор Кирил Господинов. Децата на Баш Майстора обаче няма да се съберат заедно на гроба му в град Тервел, защото не общуват помежду си от десетилетия.

В публичното пространство известна е само дъщерята на артиста от връзката му с покойната проф. Мирослава Кортенска – Веселина. В момента тя живее с двете си деца Кирил-младши и Вивиан в Холандия, където емигрира за втори път наскоро. Веси дълги години се занимаваше с различни активности в памет на баща си – написа книги за живота му, обикаляше страната с изложби и прожекции на филмите му, за да не бъде той забравен. Тя обаче не поддържала никакъв контакт със своя полубрат Николай, който избягва абсолютно всякаква публичност. Единствената му телевизионна поява е била преди 6 години в предаването „Фамилно“ по телевизия Bulgaria On Air.

Николай е завършил НАТФИЗ, също като сестра си, но нито един от двама им не практикува професията на техния знаменит баща. Във фейсбук профила си наследникът на Баш Майстора е посочил, че работи като мениджър в голяма американска компания, занимаваща се с печатни технологии. Той е щастливо женен и има пораснала дъщеря Александра, която е на 34 години. Визуално прилича досущ на баща си.

Николай е плод на мимолетна авантюра на Кирил Господинов със 17-годишна неизвестна девойка.

„Тя е родила моя брат Николай и го оставила в дом за сираци в град Годеч. Тогава баща ми за първи и единствен път в живота си използвал своята популярност. До този момент нито веднъж не е трупал дивиденти от известността си на актьор. Ние не сме имали апартамент, кола, той винаги е живял под наем… Но е бил решен да намери детето си и е потърсил съдействие от съответните институции. Така успял да си вземе Николай и го отглеждал абсолютно сам. За да се справи, едновременно учил във ВИТИЗ и ставал в 4 часа сутринта, за да ходи в студентския стол да чисти печки.

Изкараните пари е пращал на майка си – баба ми Елена, защото тя е гледала брат ми на село“, разказва Веселина за съдбата на своя брат. Тя е дете на актьора от бурната му любов с Мирослава Кортенска, която обаче приключва драматично. След развода двамата ѝ родители прекъсват контакт завинаги. Майка ѝ дори не отива на погребението на бившия си съпруг.

Последните години от живота на Кирил Господинов са изключително тежки. До сетния си дъх той получава унизителна пенсия от 120 лева и кара цели седмици само на хляб и сирене.

„Отиде си самотен. Имаше възможност да отиде при леля ми, при брат ми… При мен нямаше как, защото аз тогава бях само на 23. Но той отказа. Последният ни разговор стана след снимките на филма „Другият наш възможен живот“. В него татко изпълняваше ролята на баща на Ваня Цветкова.

Тогава той ми каза: „Весче, никой не иска да ме чуе – нито леля ти, нито брат ти. Аз искам да бъда погребан в гроба на майка. Ти си най-малката, но трябва да знаеш това“. Няколко месеца по-късно почина и разбира се, изпълнихме неговото желание“, споделя дъщеря му Веселина.

С брат ѝ никога не са били близки и не са поддържали връзка, припомня „Ретро“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *