Чудо на природата, птица може да лети 10 месеца и то без да каца –

Чудо на природата, птица може да лети 10 месеца и то без да каца -

Прекарването на почти цял ден в самолет до Австралия например може да изглежда като доста дълго време, но дори и такъв полет не може да се мери с това, на което е способен черният бързолет.

Много от нас стават доста неспокойни само след няколко часа в самолета, в които просто сме седнали. Дори не може да си представим какво е, ако трябва да държим ръцете си разперени встрани в продължение на 10 последователни месеца, за да останем във въздуха – толкова дълго (и то без да кацне) може да лети рекордьорът с тази дисциплина – черен бързолет.

Въпреки че уелският орнитолог Роналд Локли предполага, че черните бързолети са способни на подобно постижение още през 70-те години на миналия век, едва през 2016 г. група изследователи от университета в Лунд в Швеция успяват да потвърдят тази теория.

За да направи това, екипът проследява 13 възрастни черни бързолети, маркирайки птиците с малки регистратори на данни, оборудвани с акселерометри, за да записват полетната им активност, и сензори за ниво на светлина, за да ги локализират. Някои от птиците са проследени в продължение на няколко години, докато мигрират от Швеция към южната част на Сахара през зимата и обратно.

Резултатите показват това, което отдавна се подозира – черните бързолети прекарват голяма част от времето си във въздуха. Проследените птици остават постоянно на сушата само два месеца в годината, за да се размножават. Въпреки че някои птици понякога кацат за кратки периоди през оставащите 10 месеца, въпреки това те прекарват повече от 99.5% от времето си в полет.

Три от следените бързолети са във въздуха през всичките 10 месеца на тяхната миграция, особено впечатляващо постижение, като се има предвид, че това са доста малки птици, тежащи само около 40 грама, предава „Факти“.

Изследователите предполагат, че разликата между пътуващите на дълги разстояния и тези, които са се приземили, може да е в техните пера – кацналите птици не сменят перата на крилете си, докато тези, които са останали във въздуха през цялото време, ги сменят и придобиват нови по-махови пера.

„Дали линеят или не, може да показва малки разлики в общото им състояние или тежестта на паразитите и да обясни поведението на летене на отделните птици в рамките на вида“, обяснява авторът на изследването Андерс Хеденстрьом в изявление.

Но как, за бога, успяват да останат във въздуха толкова дълго? В крайна сметка физическата активност коства енергия, но черните бързолети са се приспособили да използват сравнително малко по време на продължителните си полети.

„Черните бързолети са еволюирали като много ефективни летци, с рационализирани форми на тялото и дълги и тесни крила, генериращи повдигаща сила без особени усилия“, казва Хеденстрьом пред Nature, предаде lifestyle.bg. Това им помага да използват по-малко енергия, въпреки че могат да получат бърз тласък, като похапват насекоми, които улавят във въздуха. Дали обаче черните бързолети подремват, докато летят, си остава загадка.

„Всеки ден, на здрач и на разсъмване, черният бързолет се издига на надморска височина от около два-три километра . Може би те спят по време на намаляващо спускане, но не сме сигурни“, казват учените.

Това, в което можем да бъдем сигурни, е, че летенето без прекъсване в продължение на 10 месеца е наистина голямо постижение. Интересно да се отбележи също е, че черните бързолети всъщност никога не кацат на земята, защото от една страна крилата са им твърде дълги, а от друга – краката са им твърде къси, което не им позволява да се отласнат достатъчно нагоре, за да излетят. Те обикновено кацат някъде на високо, за да могат просто да скочат и да полетят.

Затова и ако случайно намерим черен бързолет на земята, е много важно да го сложим някъде на високо, за да може да излети – колкото по-високо, толкова по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *