В Япония създадоха ваксина, спираща стареенето

В Япония създадоха ваксина, спираща стареенето

Японски учени проведоха тестване на ваксини срещу клетките, които са свързани с процеса на стареене при хората. Учените твърдят, че може би са направили крачка към постигането на целта за човешкото дълголетие, пише БГНЕС.

В лабораторни изследвания ваксина, която е насочена към протеини, съдържащи се в старите клетки – тези, които са спрели да се размножават по естествен път – забавя прогресията на слабост при по-възрастните мишки, казват изследователи от Университета в Токио.

Ваксината също действа добре върху стари клетки в мастната тъкан и кръвоносните съдове.

“Можем да очакваме ваксината да се използва за лечение на артериална склероза, диабет и други заболявания, свързани с възрастта”, каза професор Тору Минамино.

Клетките остаряват, когато спрат да се размножават, често в отговор на естествено увреждане на тяхната ДНК. Клетъчното стареене допринася за самия процес на стареене, както и за свързани с възрастта заболявания като болестта на Алцхаймер и някои видове рак.

“Старите клетки отделят редица патогени, които нарушават функцията на тъканите”, каза пред Евронюз д-р Салвадор Масип, директор на лабораторията за рак и механизми за стареене.

“Те „извикват“ клетките на имунната система, за да ги изчистят теоретично (но в крайна сметка не успяват) и създават хронично възпаление с ниска интензивност, примесено с фиброза”, допълни той.

“Въпреки това, вероятно има много начини за забавяне, а почистването на старите станции изглежда е един от най-лесните и потенциално ефективни”, каза той.

При лабораторните тестове предотвратяването на натрупването на стареещи клетки е удължило живота на мишките с 15 процента, каза Масип. Д

Учените обаче все още не знаят колко дълго може да се удължи продължителността на живота.

“Това е много интересен въпрос, по който все още не сме се съгласували. Някои смятат, че има „твърда“ граница за продължителността на човешкия живот (понастоящем се оценява на 130 години), докато други смятат, че на теория безсмъртието е възможно”, каза Масип.

“Твърде рано е да се знае с колко животът може да бъде удължен и дали има ограничение или не”.

“Изследванията за подмладяване напредват много бързо. През последното десетилетие бяха направени много ключови открития. Човекът, който ще приеме първото хапче против стареене, вероятно вече е роден”, заключи обнадеждаващо специалистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *