Дъщерята на Назарбаев е изнесла от Казахстан имущество за близо 300 млн. долара –

Дъщерята на Назарбаев е изнесла от Казахстан имущество за близо 300 млн. долара -

Дъщерята на Назарбаев е изнесла от Казахстан имущество за близо 300 млн. долара

Сериозно богатство е изнесла от родината си по-младата дъщеря на казахския бивш президент Нурсултан Назарбаев, съобщава британското издание Daily Mail , цитирано и от руски медии.

41-годишната Алия притежава личен самолет и състояние на стойност около 300 милиона долара, изнесени преди 15 години от родината й.

По данни на таблоида имението в северната част на Лондон дъщерята на бившия лидер на Казастан, който все още има сериозни лостове във властта, е придобита с цел Алия да получи британско гражданство.

Самолетът Challenger Bombardier пък е бил купен, след като Алия е поръчала на двама финансови консултанти да преведат пари в офшорки и във фирми на Британските Вирджински острови. В същата 2006 г. дъщерята на Назарбаев е купила недвижимо имущество на стойност 14 милиона долара в Дубай.

За крупните сделки стана известни след скандала между самия Назарбаев и финансовите консултанти на дъщеря му. Конфликтът бе уреден с постигане на споразумение на стойност 165 млн. паунда, след като консултантите бяха обвинени в заговор с цел мошеничество.

Лондонското имение на Алия пък струва 8,75 милиона британски лири.

Още почти 18 милиона паунда Назарбаева е броила за частния си самолет. Така президентската дъщеря е изнесла от Казахстан общо над 312 млн. долара.

Според анализаторите именно неприязънта към семейството на бившия президент Назарбаев е една от причините казахите да излязат на улицата на протест заради вдигането на цената на газа, като още в първия ден протестиращите събориха негов паметник, издигнат му приживе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *