Една от най-великите актриси на всички време се оказва любовница цели 27 години –

Една от най-великите актриси на всички време се оказва любовница цели 27 години -

Екранната химия между Катрин Хепбърн и Спенсър Трейси се простира през 3 десетилетия и 9 филма, включително във филмите „Жена на годината“ и „Познайте кой ще идва на вечеря“. Взаимоотношенията им извън обсега на камерите обаче остават скрити от любопитните погледи. Силата на любовта им е огромна и взаимна, а двамата никога не сключват брак и не заживяват заедно. Но нека да започнем отначало.

Трудно е да кажем коя от двете звезди блести по-ярко.

Катрин Хютън Хепбърн е остроумна, независима и елегантна актриса с 60-годишна кариера, единствената носителка на 4 награди „Оскар“ за най-добра женска роля. През 1999 г. е обявена от Американския филмов институт за най-голямата звезда сред жените на класическото кино в Холивуд.

Можем да съдим Спенсър Трейси, можем да критикуваме моралните му ценности, но в никакъв случай не можем да дискредитираме приноса му за световното кино. Играе в 75 филма в периода от 1930 до 1967 г. и е една от главните звезди на Златния век на Холивуд. Номиниран е за „Оскар“ девет пъти и два пъти печели награда за най-добра мъжка роля: за „Храбрите капитани“ и за „Градът на момчетата“. През 1999 година Американският филмов институт включва Трейси под Номер-9 в класацията на най-големите мъжки звезди на класическото Холивудско кино.

Срещат се на снимачната площадка на „Жена на годината“ през 1942 година, за да изиграят образите на двама журналисти, които се влюбват и се стaраят да балансират личния си живот и кариерата. Трейси е на 41 години, а Хепбърн – на 34. Между тях пламва неудържимо привличане. Тълпи от хора бързат към киното, за да уловят дългите пронизващи погледи между двете звезди, които са по-красноречиви от която и да е реплика. Екранната им химия се проявява и в следващите 8 филма, които снимат заедно.

„Просто се разхождаха и сядаха на някоя пейка. Държаха се за ръце и говореха. Никой не искаше да нарушава спокойствието им в техния малък интимен свят.“, споделия Грейс Кели

Хепбърн се омъжва за бизнесмена Лудлоу Огдън Смит, но се развежда през 1934-та. Трейси е женен от 1923-та за Луис Тредуел, от която има две деца – син, Джон Трейси (роден през 1924-та) и дъщеря, Луис Трейси (родена през 1932-та). Джон губи слуха си като бебе и това кара актьора да изпитва дълбока вина за случилото се – обвинява себе си, вярвайки, че това е Божие наказание за собствените му грехове.

Спенсър е набожен католик, така че разводът му с настоящата съпруга не е опция. Живее предимно в хотели и жилища под наем, далеч от семейството си. Пази взаимоотношенията си с Катрин в тайна и никога на изразява публично чувствата си към нея. Двамата живеят в отделни жилища, за да пазят честта на Луис. Не се появяват заедно в публичното пространство, за да не подхранват таблоидни хипотези. Е, голяма част от холивудския елит обаче е напълно наясно със ситуацията.

Докато прави всичко възможно, за да опази връзката си от стрелите на суровата реалност, Спенсър трябва да се бори и със своите вътрешни демони. Обременен е с католическо чувство за вина. Страда от тревожност и безсъние, през по-голямата част от живота си се бори със зависимостта към алкохола. Единственото, което Хепбърн иска в този момент, е да го види щастлив, спокоен и смирен:

Харесваше ми да го чакам, да го слушам, да го храня, да работя за него. Опитвах се да не го притеснявам… За мен беше удоволствие да го правя.

Докато се грижи за мъжа на живота си, Катрин продължава да е все така отдадена на актьорската професия. Работохолизмът ѝ отчасти успява да разсее публичното шушукане зад гърба ѝ. Тук е моментът да вметнем, че, освен взаимоотношенията ѝ със семеен мъж, в медиите се разпространява твърдението, че е хомосексуална. Впрочем за Спенсър също се говори, че има увлечения към неговия пол. Според някои те никога не консумират чувствата си и са просто приятели, които споделят нетрадиционна за времето си сексуална ориентация.

Когато здравето на актьора се влошава през 60-те, Хепбърн изоставя кариерата си, за да се грижи за него и „за да не се чувства самотен и уязвим“. Двамата прекарват заедно последните му часове на този свят, въпреки че красавицата не присъства на погребението в знак на уважение към неговото семейство. Катрин проговаря за връзката им чак след смъртта на Луис през 1983-та, пише Edna.bg.

Години по-късно, когато по време на интервю питат какво я задържа до Трейси при неприятните обстоятелства през всичките тези години, Катрин отговаря:

Наистина не знам. Единствено знам, че не намирах сили да го оставя. Прекарахме заедно 27 години, които за мен бяха чист извор на щастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *