Кафето е полезно за черния дроб, но в какво количество?

Кафето е полезно за черния дроб, но в какво количество?

Чаша кафе сутрин не само ободрява, но и предпазва черния дроб от въздействието на токсини и други вредни вещества. По колко кафе на ден е полезно да пием за черния дроб?

„Кафето като хепатопротектор има няколко механизма на действие. Първо, то съдържа хлорогенна киселина, която има антиоксидантни свойства и предпазва черния дроб от оксидативно увреждане. Второ, кафето може да помогне за понижаване на нивата на чернодробните ензими като аланин аминотрансфераза (ALT) и аспартат аминотрансфераза (AST), които се повишават, когато този жизненоважен орган страда. Съответно може да се твърди, че кафето може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждане. Струва си обаче да се разбере, че в този случай говорим за една или две чаши на ден. Превишаването на тази норма поради съдържанието на кофеин и други мощни вещества е изпълнено с проблеми със сърдечно-съдовата и нервната система“, коментира хепатологът Игор Домнин.

„Учените са доказали, че пиенето на няколко чаши кафе на ден намалява риска от чернодробна цироза с 20%, както и предотвратява омазняването на черния дроб и го предпазва от негативние ефекти от консумацията на алкохол. Проучванията показват също, че редовната консумация на кафе може да намали риска от развитие на хронични чернодробни заболявания като цироза и рак. Факт е, че задълбочените изследвания доказват, че сериозните хронични чернодробни заболявания започват с по-леки неразположения, които засягат черния дроб, а кафето неутрализира вредните ефекти ежедневно“, допълва специалистът.

Лекарят казва още, че в важно да запомните, че кафето не е единственият начин за защита на черния дроб. Здравословният начин на живот, включително здравословна диета и редовни упражнения, също може да помогне за предпазване на този орган от увреждане.

„Според учени, които вече няколко години изследват полезните свойства на напитката, има няколко вида заболявания, при които е доказано нейнио положителното въздействие върху лечението и профилактиката им. Това са болестта на Паркинсон (неврологично заболяване), болестта на Алцхаймер и други видове заболявания на нервната система. Заслужава да се отбележи също, че пиенето на 1-2 чаши кафе на ден намалява риска от диабет тип 2 (най-често срещаният тип диабет)“, казва хепатологът.

Лекарят посочва и още една причина, поради която чаша кафе ще ви е от полза – кофеинът повишава количеството мастни киселини в кръвта, плюс нивата на ендорфин се повишават, което допринася за ефективността и продължителността на тренировките.
Навигация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *