Някога запитвали ли сте се защо пари копривата?

Някога запитвали ли сте се защо пари копривата?

Ястията с коприва са удоволствие за сетивата и доставят несравнима полза за здравето, поради което добавянето им към ежедневното меню има много предимства и само един недостатък – копривата пари, факт, в който със сигурност лично сте се убедили, ако имате село и сте прекарвали като дете ваканциите при баба и дядо. Ако решите да си припомните детството и да се впуснете в приключение, набирайки си сами коприва, следва да съблюдавате да не докосвате нито една част от нея без защитни ръкавици, с чиито избор също трябва да внимавате, защото е напълно възможно да ви опари и през тънки такива.

Докато въпросът защо да приготвяме, поднасяме и хапваме коприва има ясен отговор, познат на всички – заради ползите, които доставя за здравето и фигурата, то въпросът защо пари копривата все още оставя безмълвни много запитани. Още по-интересно е защо представители на животинския свят похапват коприва, без да ги пари, и как да приготвите копривата, без да изгорите пръстите си.

Защо пари копривата?

У нас се среща Европейската коприва, която вероятно сте се убедили, че пари при докосване. Съществуват и други видове коприва по света като т.нар. висока коприва, разпространена само в Австралия и Нова Зеландия, Западната коприва от Калифорния, чиито листа са подобни на кука и още десетки видове, но ние ще се спрем именно на копривата, която вирее у нас и диво растяща, и отглеждана умишлено в градините като ценно с хранителните си ползи растение. Тя не се нуждае от много грижи и расте чудесно и в диви места без намеса и помощ от човешка ръка, като единственият ѝ недостатък е именно паренето, които причинява, ако случайно или умишлено се докоснете до нея. И не, дрехите понякога не ви спасяват от това.

Всъщност парливият нрав на копривата е нейното средство за защита от животните, за които иначе би послужила за храна като тревопасните например, макар че множество насекоми с удоволствие си я хапват, без да се плашат, пише actualno.com. А ако въпросът ви защо пари копривата е свързан не с причините да развие това средство за самозащита, а с веществата, които съдържа, причиняващи болезненото усещане, то тайната се крие в мравчената киселина, хистаминът и други химикали, съдържащи се в копривата, предизвикващи чувството на парене при ужилване. Власинките, които приличат на косъмчета, копривата използва като игли, с които да „инжектира“ в злощастната си жертва химикалите, предизвикващи парене и болка.

Как да облекчите опарено от коприва?

Друг не по-малко важен и често задаван въпрос е какво да направите и как да облекчите болката и паренето, ако копривата ви ужили. Сред средствата от природата и домашната аптечка, помагащи при близки срещи с лютия характер на това вкусно растение са:

– Лапад или по-скоро неговите листа, които доказано помагат според сблъсквалите се лично с коприва, макар други да считат ефекта по-скоро за плацебо. Най-вероятно първите са прави, тъй като лападът съдържа антихистамин, противодействащ на хистамина в копривата, който причинява паренето.

– Специалистите препоръчват да не докосвате опареното място поне 5 минути, за да не предизвикате втриване и навлизане на химикалите още повече в тялото ви, след което да измиете с хладка вода и сапун.

– Студен компрес с алое вера е от изпитаните средства от домашната аптечка, които облекчават неприятните симптоми на срещналия се отблизо с копривата.

– Ако не сте сред природата, а в собствената си градина, ще откриете средство за облекчение в кухненския шкаф – содата за хляб. Направете от нея кашичка с малко вода и поставете върху опареното място. Содата неутрализира парливия ефект на копривата.

– Не пропускайте важен за здравето ви факт – възможна е остра алергична реакция при опарване от коприва. Търсете лекарска помощ, ако обривът се разпространява, усещате гадене, затруднения с дишането, повръщане или устните ви се подуват. Подобни алергични реакции са рядкост, но могат да бъдат тежки и да доведат до сериозна опасност за здравето и дори за живота на опарения.

В случай, че не сте алергични към ужилването от коприва, не се тревожете, то може да бъде и полезно, тъй като същите вещества, които ви причиняват болка, имат антисептично, противовъзпалително и аналгетично свойство, увеличават притока на кръв към мястото и могат да се използват за облекчаване на ревматизъм, артрит и други заболявания. Не вярвате? Припомнете си лечението с пчелни ужилвания. И не се притеснявайте да я приготвяте в дома си и да я хапвате, веднъж попарена, тя спира да пари, така че готвенето на коприва е приятно занимание, а не изтезание.

Статията не замества лекарска консултация при алергична реакция към коприва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *