Home » ЗДРАВЕ » 8 симптома, които показват , че имате непоносимост към глутен и трябва да го ограничите веднага
8 симптома, които показват , че имате непоносимост към глутен и трябва да го ограничите веднага

8 симптома, които показват , че имате непоносимост към глутен и трябва да го ограничите веднага

Днес, ще поговорим за симптомите, които сигнализират, че имате непоносимост към глутен.

В днешното общество е почти модерно хората да бъдат алергични към определена храна. Най-често разпространена е, както изглежда , непоносимостта към лактоза и нетърпимостта към глутен. За съжаление, много хора си затварят очите, когато чуят, че не трябва да подценяват проблемите, които могат да бъдат причинени в резултат на глутена.

Важно е да се отбележи, че непоносимостта от глутен всъщност не е алергия, а симптом за проблем в стомаха.

Непоносимостта се получава, когато не разградените глутенови протеини в храносмилателната система се третират като чужди тела за организма. Това причинява дискомфорт в стомаха и в същото време не позволява на организма да усвоява хранителните вещества. Най-очевидните признаци за непоносимост към определени храни са диария и гадене, но ето и още няколко симптоми, които могат да се появят:

1) Хронична мигрена.

Главоболието често се среща при хора, които страдат от непоносимост към глутен. Въпреки факта, че не е свързана с определен тип главоболие, болката обикновено се случва около 30-60 минути след хранене.

2) Сърбеж.

Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, понякога те може да се проявят чрез сърбеж и екзема, сухота на кожата и дразнене.

3) Фибромиалгия.

Фибромиалгията е известна също като ревматизъм на меките тъкани и означава болка в мускулите, сухожилията и връзките. Тези симптоми са по-често срещани при жените.

4) Лактозна непоносимост.

Глутенът и непоносимостта към лактоза често имат същите симптоми, а понякога дори се заменят. Хората, които са с непоносимост към лактозата често не могат да се справят с глутена. Важните симптоми на непоносимостта към лактоза са: киселини в стомаха, чувство за подуване и общо неразположение след хранене.

5) Хронична умора.

Интензивният стрес ще накара тялото ви да се чувства постоянно претоварено. Така че е съвсем нормално винаги да сте уморени и изтощени. Ако спите 8-9 часа на нощ и все още се будите с чувство за умора, може би трябва да обърнете внимание на това какво ядете

6) Промени в настроението.

Ако се чувствате нещастни, в почти депресивно настроение – това също често се свързва с храната. Хората с непоносимост към глутена често са нервни без видима причина. Те също могат да бъдат сприхави и раздразнителни.

7) Коремни болки.

Това е един от най-очевидните признаци, които може да ви каже тялото. Ако не се храните добре или тялото не обработва храната много добре, стомахът се оплаква често чрез болка и гадене.

8) Замайване.

Много хора, които са с непоносимост към глутен, могат да се чувстват замаяни след хранене, като че ли са се опитвали да преминат през мъгла. Това наподобява усещането, че сякаш губите равновесие.

Ако имате редовно един или повече от тези симптоми след хранене, по-добре се консултирайте с лекар. Решението на проблема може да бъде много просто – не е нужно да правите нищо, а само да избягвате някои специфични продукти, които съдържат глутен.

Твоята оценка
Общо гласували
Остави своя коментар

СПОДЕЛИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*