fbpx
Home » ЗДРАВЕ » 9 признака, че черният дроб е пълен с токсини и се нуждае от почистване
9 признака, че черният дроб е пълен с токсини и се нуждае от почистване

9 признака, че черният дроб е пълен с токсини и се нуждае от почистване

Претоварен черен дроб – 9 признака, че е пълен с токсини

Претоварен черен дроб – не игнорирайте тези симптоми

Черният дроб е най-голямата жлеза в организма, която синтезира хормони и ензими, неутрализира токсините и участва в обменните процеси. Но под въздействието на различни фактори с течение на времето той се „замърсява“ с токсични вещества.

Черният дроб се претоварва, така че не винаги успява сам да се справи със задълженията си. При най-малките симптоми на повреден черен дроб трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Подготвили сме за вас 9 признака при претоварен черен дроб

1. Болка или тежест в горната част на корема
Ако консумирате твърде много мазна храна, това може да доведе до увеличаване на черния дроб. В резултат на това натискът върху гърдите и горната част на корема се повишава. Подутият стомах също е възможен признак, че черният ви дроб е пълен с токсини.

2. Гадене
Гаденето е възможен признак, че нещо не е наред с черния ви дроб. След като ядете мазни храни, може да се почувствате зле, обърнете внимание на симптоми като тежест в червата, гадене, виене на свят, понякога повръщане и диария.

3. Чувствителна кожа и пожълтяване на очите
Ако черният ви дроб е пълен с токсини, по кожата ви ще се появи обрив. Дори вашата склера може да пожълтее. Това се случва, когато кръвта съдържа твърде много билирубин, който черният дроб не може да трансформира до безопасни съединения.

4. Умора и слабост
Хората, които имат проблеми с черния дроб, често се чувстват уморени и нямат апетит. Когато тези симптоми са постоянни и не са свързани с нормална преумора, потърсете лекарска помощ.

5. Температура
В някои случаи при проблеми с тази жлеза пациентите изпитват коремна болка, чувстват се много уморени. Ако имате същите симптоми, не забравяйте да следите телесната си температура. Ако е повишена – това е възможен сигнал за наличието на възпалителен или инфекциозен процес.

6. Мускулна болка
Ако мускулите и ставите ви постоянно са възпалени или имате синини по кожата и краката са подути, това може да сигнализира за нарушение в работата на черния дроб.

7. Промяна на цвета на урината и изпражненията
Урината ви може да стане по-тъмна, а изпражненията ви по-светли, ако черният дроб не е в състояние да се справи с възложените му задачи.

8. Сърбеж по тялото
Сърбежът се появява поради застоя на жлъчката. Така тялото реагира на всички натрупани токсини, които черният дроб не може да неутрализира.

9. Кръвотечение
Това е рядък симптом. Честите кръвоизливи от носа или синини, които се появяват без видима причина, са свързани с лошото кръвосъсирване поради нарушена функция на черния дроб.

Симптомите могат да варират. Затова е необходима консултация с лекар!

Черният дроб е филтър, който непрекъснато пречиства човешката кръв от вредни за организма вещества. Тя има много „врагове“, от които трябва да се отърве, за да може това тяло да функционира правилно.

За да предпазите черния дроб, ограничете консумацията на алкохол, мазна храна, използването на добавки за намаляване на теглото, необосновано честа употреба на болкоуспокояващи, някои лекарства.

Полезни продукти за черния дроб
За да бъде черният дроб здрав, трябва не само да се откажете от лошите навици и да победите всичките му „врагове“, но и да се храните правилно.

Съставихме за вас списък на най-полезните продукти за здравето на черния дроб: достатъчно количество вода, извара, куркума, мед, пълнозърнести каши, печени ябълки, банани, праскови, кайсии и круши, тиква, моркови, цвекло, карфиол, тиквички.

Запазете тази статия и я споделете с приятели. Подобна информация може да бъде полезна за някого!

Остави своя коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*