простреляната с автомат курсантка

Извънредна новина за простреляната с автомат курсантка във Велико Търново

НОВИНИ

Без опасност за живота и в стабилно състояние, но все още в реанимация е 20-годишната курсантка от Великотърновския военен университет, като към момента няма непосредствена опасност за живота ѝ, научи gzona.

На 4 април момичето се простреля в гърдите от упор със зачисления ѝ автомат „Калашников“. Инцидентът стана, докато студентката чистела оръжието. Във ВМА тя бе докарана със самолет „Спартан“.

Най-големи поражения куршумът е нанесъл на горната част на левия бял дроб на момичето, която на по-късен етап ще бъде отстранена. Това е предизвикало и загуба на близо 3 л кръв в момента на инцидента“, обясни началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Момичето бе докарано със самолета „Спартан“ и прието там в петък сутринта, след като цяла вечер лекарите от великотърновската болница МОБАЛ „Стефан Черкезов“ се бориха за живота му. Успяха да я стабилизират.

„В такива случаи се отстраняват най-видимите засегнати тъкани, за да се стопира кръвозагубата. Благодарение на действията им пациентката е жива“, обясни проф. Мутафчийски.

Той обясни, че нараняването е тежко, защото изстрелът е бил от упор – така е влязъл не само самият куршум, но и взривните газове, които допълнително увреждат тъканите. Горната част на левия бял дроб на момичето е почти напълно унищожена и в близките дни ще се наложи повторна операция за отстраняването му.

„Това няма да повлияе съществено на живота ѝ, защото е млада и има достатъчна останала белодробна тъкан, за да поеме функцията, но в момента все още има реална опасност за живота“, допълни началникът на ВМА. Момичето е на апаратно дишане.

Източник: БЛИЦ

Остави своя коментар

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *