fbpx
Home » интересно » Кой уши знамето на Съединението: Повела ли е Райна Княгиня четата на Чардафон
Кой уши знамето на Съединението

Кой уши знамето на Съединението: Повела ли е Райна Княгиня четата на Чардафон

То не е шито, а Георги Данчов Зографина е нарисувал златния лъв, каза краеведът Катерина Чобанова, която е снаха в род на герои, научи gzona.

Райна Княгиня не е шила знамето, нито е повела четниците с него. Това каза пред бТВ краеведът Катерина Чобанова. Тя е снаха в Чобановия род, от които произлизат едни от най-славните герои от четата на Чардафон Велики, изиграли важна роля в Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

83-годишната дама бе представена пред камерата като човекът, който пази живата история на обединението на родината ни.

Катерина Чобанова е посветила десетилетия в издирване на сведения за произхода на родовете от село Голямо Конаре, изиграли ключова роля онези дни. Самата тя е снаха в Чобановия род.

Всичко започнало преди 33 години, когато Катерина попада случайно на писмо от Чардафон Велики до Захари Стоянов. В него е разказано подробно как е подготвена голямоконарската чета, на която е съдено да арестува източно-румелийския генерал-губернатор и да осъществи Съединението.

„Чардафона развява знамето и тръгва с бойна стъпка – отива при Петър Петков Чобанов, целува го и му казва: „Да ти е честито, знаменосецо! Пази знамето!”. Петър отговорил: „По-скоро ще падна мъртъв, войводо, отколкото да предам знамето”, разказва краеведът.

Тя се гордее с това, че нейният род дава четирима поборници за Съединението, а също офицер и доброволци в последвалата Сръбско-българска война. Всеки от четиримата братя Чобанови има възлова роля в събитията, свързани с голямоконарската чета.

„Знаменосецът е избран – Петър Петков Чобанов, най-висок от четата, снажен. Куриер е бил Никола Петков Чобанов. Пръв помощник на Чардафона – адютант е бил Трифон Петков Чобанов – най-малкият брат, учител е бил. И четвъртият брат е бил четник – Гено Петков Чобанов. Четирима братя врят и кипят в Съединението – знаменосец, курирер, адютант и четник”, разказа възрастната жена.

Историята твърди ,че знаменосец на четата е била Голямоконярската Райна Княгина, чието истинско име е Недялка Шилева.

Истината обаче е по-различна. Бъдещата съпруга на Чардафон Велики нито е шила знамето, нито е повела четата с него.

„Ами, трябва да се знае, че Недялка Шилева не е шила знамето. Защото не е шито. Георги Данчов Зографина нарисува златния лъв. На гърба с пачи пера Чардафона, Трифон Чобанов и Петър Шилев пишат буквите. Голямоконарци първи пристигат в конака. Недялка Шилева взела знамето и се качила на двуколката, където качили генерал-губернатора, за да го закарат в Голямо Конаре в къщата на поп Тодор”, уточни Катерина Чобанова.

Недялка Шилева доживява до дълбока старост. Дарява къщата си в София за нуждите на бедните и даровити студенти от Голямо Конаре. След смъртта ѝ имотът е продаден, а голяма част от парите изчезват.

Катерина е снаха в Чобановия род. За три десетилетия издирва хиляди наследници и успява да нарисува генеалогично дърво на рода. Когато организира една от първите родови срещи преди 1989 г., вместо благодарност, получава донос в милицията, тъй като Чобанови били индустриалци и заможни хора преди 9 септември.

„Като разбраха, че съм издирила толкова много хора, писали донос не против мен, а срещу съпруга ми Велко“, уточни тя.

За 33 години Катерина проучва историята на 24 голямоконарски рода. Всички те са българи-преселници от Македония в Горнотракийската низина през XVII и XVIII век. Дошли в Голямо Конаре, за да се спасят от османски зверства.

Флагман

Остави своя коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*