МИСТЕРИЯ Тайнствени нощни трусове люлеят Антарктида

МИСТЕРИЯ: Тайнствени нощни трусове люлеят Антарктида

интересно

Специалисти отуниверситета в Чикаго регистрираха нощни трусове в леда в Антарктида. Произходът на сеизмичния феномен засега е неизвестен.

През летния сезон в Антарктида от ноември 2016 г. до януари 2017 г. учените са инсталирали сеизмометри на две места в шелфовия ледник Макмърдо, които са на разстояние 20 км един от друг. Те са обозначени като „суха“ или „мокра“ станция в зависимост от характерното за тях топене.

Денем въздействието на слънчевата светлина върху „мократа“ станция допринасяло за поява на локви от ронливия повърхностен лед. Оказало се, че нощем сеизмографите в района на „мократа“ станция регистрирали стотици и дори хиляди трусове с естествен произход и продължителност по-малко от секунда. За пръв път е установено наличие на трусове в леда, които зависят от част от денонощието и вероятно са свързани с топенето на шелфовия ледник.

За да обяснят феномена, учените предлагат хипотезата, че вследствие на застудяването ледът над получената в резултат на топенето вода започва да се свива.

Водата под него замръзва и се разширява. Това деформира повърхностния слой, който в края на краищата се разрушава. Нужни са обаче допълнителни наблюдения, които да потвърдят или опровергаят това виждане.

ПИК

Остави своя коментар

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *