Тежък удар за Митьо Очите! Две неразкрити досега убийства пращат доживот в затвора несебърския бос (СНИМКА)

Тежък удар за Митьо Очите! Две неразкрити досега убийства пращат доживот в затвора несебърския бос (СНИМКА)

НОВИНИ

Две знакови неразкрити убийства, събиращи прах в архивите на Бургаската окръжна прокуратура, са били прехвърлени в края на ноември месец м.г. в столицата, научи gzona.

Разплитането на едно от тях с надеждни свидетелски показания и веществени доказателства е на път да закове завинаги несебърския Ал Капоне Димитър Желязков-Очите. И по двете дела текат усилени следствени действия. Желязков продължава да гние в истанбулски затвор и да се моли чрез адвокатите си в дипломатическата ни мисия час по-скоро да бъде да бъде есктрадиран у нас след залавянето му като главатар на ОПГ на 1 август м.г. Засега безуспешно, но има обяснение.

Тежък удар за Митьо Очите! Две неразкрити досега убийства пращат доживот в затвора несебърския бос (СНИМКА)

13 юли 2005 г., дистанционно взривена бомба с 1,3 кг тротил разкъса

2-годишната Мария и майка й Златина, обвинен за извършителство или

поръчителство все още няма

„Документите на турското министерство на правосъдието са изготвени и няма пречка Очите да бъде върнат с полет до София, както беше планувано последно за 4 януари 2019 г., причината за отлагането е по настояване на нашата страна. Тя е твърде сериозна”, каза източни, цитиран от Флагман.

Към момента в столицата течали разпити на надеждни свидетели по две неразкрити, умишлено потулени в годините убийства, за които е имало основание да се счита, че са свързани с Очите.

Първото е разстрелът на Георги Сивков пред бургаския бар „Жега” от октомври 2000 г. Скоро по него ще изтече 20-годишният давностен срок за образуване на наказателно преследване. През 2001 г. по това престъпление бе повдигнато обвинение за извършителство срещу близкия до Очите Йордан Дросев-Черния, който обаче преди да бъде привлечен в качеството му на обвиняем, умря от скоротечна левкемия в затвора, където изтърпяваше присъда по друго престъпление.

Сивков бе считан за основоположник на организираното наркоразпространение в Бургаския център ив жк Меден рудник, започнал изграждането на мрежата още в средата на 90-е години на миналия век. Той бе отстранен от бизнеса, след като направи опити да овладее Поморие и Несебър, където вече имаше ясно изразен тартор.

Тежък удар за Митьо Очите! Две неразкрити досега убийства пращат доживот в затвора несебърския бос (СНИМКА)

Второто покушение е от 13 юли 2005 г. – двойното убийство в Обзор, за което давностният срок е 35 години.

Бомбеният атентат отне живота на 2-годишната дъщеричка и на 28-годишната съпруга на бившия спецполицай Рали Пенков, който по това време бе арендатор на плажа. След бруталната екзекуция са арестувани двама от вътрешния кръг на Очите – Страхил Капелов и Николай Попов-Чайника. Те обаче получиха обвинение за изнудването на Пенков, от когото са искали 300 хиляди лева. След бързо споразумение с прокуратурата двамата заподозрени изтърпяха минимални присъди. С днешна дата, по непотвърдена информация, Страхил Капелов живее в Испания, Чайника също не у нас.

„Има свидетели, които са разпитани отново и по двете дела. Има такива, които са събрали сили и са проговорили, които са предоставили и доказателства, но това е станало под условие – Очите да не се връща у нас в периода, докато се подготвя читаво обвинение за участието му поне в едно от покушенията”, каза източникът ни.

Така сметките на боса от Несебър щели да се объркат. Предварителният план на адвокатите му бил да се зачетат месеците арест в Турция, към които да се добави и задържането му известно време от спецпрокуратурата в София. И тъй като събраното дотук във връзка с миналогодишната спецакция по задържането на ОПГ-то му, било недостатъчно за дълго оставане на топло, имало реална опасност Желязков набързо да се прибере у дома и дори да организира отново не само обичайните си „бизнес” дела, но и да включи успешно и в предизборната кампания за наесен.

Източник: www.blitz.bg

Остави своя коментар

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *