Ето какво ще бъде затворено от събота, според шефа на столичното РЗИ

Ето какво ще бъде затворено от събота, според шефа на столичното РЗИ

Бих искал да съобщя защо въвеждаме мерки – положението в София и столичните болници е сериозно. Това заяви пред БНТ директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев по повод вероятния локдаун.

“За София имаме 21 000 положителни случая, от тях само за март заразените са 9 000. Броят на положителните медици са 163, а на контактните деца 2957. Броят на контактните ученици също е много висок. На база тези данни се дават предложенията за затваряне”, каза още той.

“Изправени сме пред същата ситуация като през октомври и ноември, но сега нещата се движат по-бързо. Заразата в София е много по-бърза от предишния пик. Поради тази причина се опитваме максимално бързо да вземем превантивни мерки”, допълни д-р Пенчев

“Във всички болници легловата база е увеличена, но натискът е огромен”, коментира още шефът на СРЗИ.

Това, което предлагаме е да се затворят МОЛ-овете, търговските центрове, фитнесите и заведенията за 14 дни. Ще предложим затягането на мерките да започне от събота, разкри д-р Данчо Пенчев

Предлага се временно затваряне на казина, танцови зали, театри и други места за културни мероприятия, но на фризьорски салони – не.

“Броят на заразените и хоспитализираните деца показва всичко”, отговори шефът на СРЗИ на въпрос как властите преценяват къде има огнища на зараза.

“Отварянето в началото на месеца не беше грешка”, категоричен бе д-р Данчо Пенчев.

В четвъртък се очаква позиция на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на “АстраЗенека”, каза още експертът по повод ваксинацията и допълни, че всички налични дози се разпределят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *