НОИ с важна информация: 720 000 души с вдовишка добавка към пенсията

НОИ с важна информация: 720 000 души с вдовишка добавка към пенсията

Малко над 719 хиляди българи получават вдовишка добавка към пенсията си. Това показват данните на Националния осигурителен институт за деветмесечието на миналата година. Близо 639 000 от тях получават парите към пенсията си за старост, а около 70 000 – към инвалидната си пенсия.

Вдовишката добавка е в размер на 26,5% от пенсията или сбора от пенсиите на починалия съпруг. Когато починалият съпруг не е получавал пенсия, добавката се определя от пенсията, на която починалият е имал право.

Добавките за чужда помощ са 72 177, като почти половината от тях са отпуснати към инвалидни пенсии. 27 870 човека получават и добавка за чужда помощ към пенсията си за стаж и възраст, показват още данните на НОИ. Пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, получават към определената им пенсия добавка в размер на 75 на сто от социалната пенсия за старост. От 1 юли 2020 г. социалната пенсия е 141,63 лева, или добавката е 106,22 лева на месец.

Увеличение на добавките ще има от 1 юли тази година, след като всички пенсии бъдат индексирани по швейцарското правило. За тези, отпуснати до 31 декември 2020 г., се предвижда увеличението да бъде с 5 на сто. Така социалната пенсия, от която зависи добавката за чужда помощ, ще нарасне от 141,63 на 148,71 лева.
От 1 април НОИ ще преизчисли служебно парите на работещите пенсионери

От 1 април Националният осигурителен институт ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери с натрупания допълнителен стаж за предходната година. Механизмът вече е автоматичен и за следващите години, като няма да се налага подаване на заявление.

Ако работещите пенсионери желаят преизчисляването да се направи освен със стажа и с осигурителния доход, ще трябва да подават заявление, ако вече не са го направили през 2019 и 2020 г. Като антикризисна мярка през миналата година НОИ преизчисли служебно пенсиите на около 300 000 работещи след пенсия, а от тази година това вече ще се случва регулярно и ежегодно на базата на данните в НОИ.

Любомира Язаджиева, директор „Пенсии“ в осигурителния институт, поясни: „Вземаме предвид осигурителния им стаж след пенсионирането до края на 2020 г. И всяка следваща година преизчсиляването, служебното, ще се извършва с допълнителния стаж от предходната календарна година“.

Хора, които през 2019-2020 г. са подавали заявление за преизчисляване за допълнителен стаж, автоматично попадат в схемата на служебното преизчисляване сега. Ако обаче са поискали и преизчисляване с дохода, това става от месеца, следващ на подаденото заявление. За хора, които не са подавали такова заявление, но искат, ще трябва документът да се подаде, но данните на НОИ сочат, че това е изгодно само в някои случаи.

3 comments

  • Веселка Илиева Петрова 0889052073

    Желая да имам пенсия. Като вдовица. От 1 г. Съпругът ми е помогнал. Той не успя да дочака до пенсия… Аз мога ли да получавам като вдовица. Да си помогна малко. Веселка Илиева Петрова. 0889052073..Монтана.

  • Еленка Русева Желязкова

    Пенсионерка съм от септември 2014г. В годините на стажа не съм включила определен стаж, за който имам преведени осигуровки. Стажа е от хонорар. Мога ли да подам заявление ?

  • Лидка

    Ако някой е работещ с 60%телк с право на работа трябва ли да подава за преизчисление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *