Тихи убийци на вашето здраве: 6 болести, които протичат безсимптомно

Тихи убийци на вашето здраве: 6 болести, които протичат безсимптомно

Има заболявания, които могат да бъдат практически безсимптомни за дълго време и един „красив“ ден се обявяват. Какви са тези заболявания? Каква заплаха представляват? За всичко по ред.

1.

Високо кръвно налягане
Според статистиката почти 50% от хората не знаят, че имат високо кръвно налягане! Болестта „живее” в човек, бавно уврежда съдовете и един „хубав” ден води до инфаркт, инсулт или се развива проблем с бъбреците.

Как да се предпазите?
Дори да смятате, че сте здрави и нищо не ви притеснява, измервайте налягането си поне веднъж годишно. Ако нямате време да отидете на лекар, отидете до най-близката аптека, където фармацевтът ще ви измери кръвното налягане. Или вземете тонометър и измервайте показателите у дома.

2. Сънна апнея
Много хора погрешно вярват, че сънната апнея се случва само при хора с наднормено тегло. Това не е вярно. До 50% от жените на възраст между 20 и 70 години страдат от сънна апнея. Това състояние, при което човек внезапно спира да диша, докато спи, е свързано с повишен риск от развитие на сърдечни проблеми и диабет тип 2.

Най-често диагнозата „апнея“ поставят жените. Много често симптомът на това състояние е главоболие сутрин, промени в настроението и леко замайване. С една дума, симптомите са такива, че лесно могат да бъдат игнорирани, приписвани на времето, ПМС и т.н.

Друг симптом на сънна апнея е безсънието. Жените се будят няколко пъти през нощта поради спиране на дишането.

Как да се предпазите?
Ако забележите симптомите, описани по-горе, посетете Вашия лекар. След като направят необходимите изследвания, специалистите ще могат да определят дали имате сънна апнея. Ако резултатът е положителен, най-вероятно ще ви бъде предписана CPAP терапия. CPAP е устройство, което създава непрекъснато положително налягане в дихателните пътища.

3. Глаукома
Глаукомата се развива много бавно, в резултат на което пациентът не забелязва веднага, че нещо не е наред със зрението. Глаукомата възниква поради нарушено очно налягане, което затруднява циркулацията на течността в окото. Това състояние причинява замъглено зрение, стесняване на зрителното поле и в крайна сметка може да доведе до слепота.

Как да се предпазите?
Най-често глаукомата се развива при хора над 40 години. Ако сте изложени на висок риск, проверявайте очите си от офталмолог веднъж годишно.

4. Диабет
Нормалното ниво на кръвната захар не винаги е знак, че пациентът няма диабет. В ранните етапи това състояние е почти асимптоматично. Ключовата дума е „почти“. Симптомите все още са налице: сухота в устата, жажда, често уриниране, замъглено зрение. Но често подобни симптоми се игнорират от пациента, докато не стане твърде късно.

Друг симптом на диабета е акантоза. Това са потъмняване на кожата в областта на шията или подмишниците. Кожата в тези зони изглежда много загоряла.

Как да се предпазите?
Започвайки от 45-годишна възраст, редовно се консултирайте с Вашия лекар. Ако сте с наднормено тегло, високо кръвно налягане или висок холестерол в кръвта, сте изложени на риск.

5. Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)
Около 10% от жените в детеродна възраст страдат от СПКЯ. Това е състояние, при което в тялото се произвеждат прекомерно количество мъжки хормони, в резултат на което възникват смущения в овулацията и в менструалния цикъл като цяло. Освен това при СПКЯ има повишен риск от развитие на диабет тип 2, сърдечни проблеми, сънна апнея и рак на ендометриума.

Как да се предпазите?
Слушайте тялото си. При СПКЯ менструалният цикъл много често се удължава (повече от 35 дни), появява се акне (въпреки че не сте навършили 16 години), косата по главата става по-тънка и, обратно, растежът на космите по тялото се увеличава. СПКЯ е лесно да се държи под контрол, ако следвате начина си на живот. Диетата с ниско съдържание на въглехидрати и редовните упражнения са най-добрите помощници. Но първо се консултирайте с лекар, ако сте забелязали горните симптоми.

6. Рак на белия дроб Ракът на
белия дроб е един от най-опасните видове рак както за жените, така и за мъжете. Ранните му стадии са почти асимптоматични. Още по-страшното е, че болестта може да се развие дори при тези, които никога през живота си не са пушили.

Как да се предпазите?
Ако сте дългогодишен пушач, посещавайте Вашия лекар редовно. Внимавайте и за симптоми като суха кашлица, която не изчезва за повече от 2 седмици, болка в гърдите, дрезгав глас, хрипове и задух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *